Vijftien jaar leegstandbeheer in Helmond

Interveste - antikraak - Helmond - Woonpartners

Opscheppen doen we eigenlijk niet vaak bij Interveste en dat mag zo nu en dan wel eens een beetje meer. Dus een van de goede voornemens voor dit jaar is om daar eens verandering in aan te gaan brengen. Want er gebeuren vaak allerlei prachtige dingen in ons leegstandbedrijf en die delen we graag met de buitenwereld.

Vandaag dus meteen maar goed beginnen, en wel over die mooie Brabantse stad Helmond; en dan met name het leegstandbeheer, wat Interveste de afgelopen vijftien jaar verzorgt voor de drie grote corporaties en diverse zorginstellingen aldaar.

Dit jaar: vliegende start

Hoe zijn we het jaar in Helmond begonnen? Nou, met een vliegende start… kun je wel zeggen. Zo kregen we afgelopen week al drie nieuwe herstructureringsprojecten aangemeld door onze opdrachtgever Woonpartners. En voor Woningstichting Compaen beginnen we binnenkort met de vierde klus voor dit jaar. Werk aan de winkel dus. Ook voor woningcorporatie WoCom lopen al diverse projecten; in Helmond en ook in de omliggende plaatsen Lieshout, Beek en Donk en Aarle-Rixtel. Dat gaat lekker!

De afgelopen vijftien jaar

Met alle drie deze corporaties wordt al tien tot vijftien jaar samengewerkt, dat is een hele tijd. We zullen wel iets heel goed doen, denk ik dan, en we kennen elkaar door-en-door. Kijk trouwens maar eens naar die indrukwekkende cijfers. We hebben in de afgelopen periode meer dan duizend woningen tijdelijk verhuurd en weer terug opgeleverd voor sloop of renovatie. Met de gemiddelde mutatiegraad die we in Helmond hebben bij de tijdelijk verhuur betekent het dat we dus ruim 2 duizend stelletjes en alleenstaanden aan tijdelijke woonruimte hebben kunnen helpen. Niet slecht toch?

Leefbaarheid

Het is niet altijd even makkelijk om in een grote stad als Helmond alles veilig en netjes te laten verlopen in het type wijken waarin we vaak actief zijn. Deze worden immers niet voor niets gesloopt of opgeknapt. Het betreft veelal ‘achterstandswijken’ met alleen sociale huurwoningen en behoorlijk wat overlast. Helmond kent nogal wat uitdagingen op dat gebied. Maar, er is al veel gezamenlijk werk verzet het afgelopen decennium, dat is goed te zien! Wij zijn de Pietjes Precies van het leegstandbeheer en dat betaalt zich uit in leefbaarheid, samen met onze uitgebreide kennis van de lokale markt. Natuurlijk hebben we wel eens te maken met prostitutie of hennep, maar gelukkig zijn tot op heden deze gevallen op één hand te tellen. Als we het niet kunnen voorkomen, dan worden deze extremiteiten in ieder geval snel en goed opgelost. Al die jaren heeft trouwens onze vaste regiobeheerder in Helmond alles in goede banen geleid – en hij doet dit nog steeds (dank je wel Maurice ;).

Wie, waar?

We hebben in Helmond naast reguliere bewoners ook diverse bijzondere doelgroepen wonen, in speciaal daarvoor bestemde projecten. Heel interessant om je mee bezig te houden als leegstandbeheerder. Zo worden flats aan het Lindberghplein al jaren tijdelijk verhuurd aan werkmigranten die werkzaam zijn in de bouw of landbouw. We huisvesten daar onder strenge voorwaarden want het bewonen door Oost-Europeanen kent wel zijn eigen dynamiek. Maar daar weten we wel raad mee. En we bewijzen hiermee dat het ‘vooroordeel’ niet altijd klopt. Hier is trouwens ervaring het sleutelwoord en alles verloopt hier dan ook probleemloos voor omwonenden en de werkmigranten zelf.

Een andere bijzonderheid zijn de (buitenlandse) studenten. Aan de Bakelsedijk bijvoorbeeld vindt studentenhuisvesting plaats, aanvankelijk is dit project opgestart voor de AutomotiveCampus. Op dit moment zijn ook andere studenten daar welkom. Een lekker rustige locatie die centraal gelegen is om aan je studie te werken. Huisvesting van werkmigranten en buitenlandse studenten was een verzoek van de gemeente Helmond zelf trouwens, dus dan doen we dat gewoon.

Herhuisvesting

Bij leegstandbeheer loopt ieder project vroeg of laat op een einde. Woningen worden gerenoveerd of gesloopt en panden krijgen een herbestemming. Geen probleem, dan verkassen we gewoon, dat is ook bekend van tevoren. Gelukkig kunnen veel bewoners in Helmond via ons verhuizen naar opvolgende projecten. En bewoners waarmee een goede verstandhouding is opgebouwd krijgen voorrang bij doorplaatsing. Dat regelmatig verhuizen, is dat eigenlijk niet vervelend? Nou, zo wordt het door veel van onze bewoners in ieder geval niet ervaren. Zij houden van verandering en houden met onze goedkope woonruimte zodoende ook de hand op de knip.

Met veel plezier terugblikken op- én vooruitkijken naar

Al met al kunnen we hier met veel plezier terugblikken op- én vooruitkijken naar een prachtig tijdperk van leegstandbeheer in Helmond, want we zijn er nog lang niet klaar mee. We zijn er trots op om in deze mooie stad zoveel woningzoekenden van dienst te kunnen zijn en als huisleverancier te mogen fungeren voor de drie corporaties. Helmond heeft de afgelopen vijftien jaar zowaar een positieve transformatie doorgemaakt en het is goed om te zien dat we op het gebied van het leegstandbeheer hierin zo’n grote rol kunnen spelen.

Zo, dat voelt goed, een keer lekker die veer in eigen broek steken. Daar gaan we dus maar eens een goede gewoonte van maken.