Wachttijd sociale huurwoning 8 jaar door verlenen voorrang

Sociale Huurwoning Dordrecht

De wachttijden voor sociale huurwoningen in Nederland lopen gemiddeld op tot ruim 8 jaar. In sommige gemeentes zoals Purmerend, is de wachttijd zelfs opgelopen tot 21 jaar. Dit wordt veroorzaakt door meerdere factoren.

Het aanbod is te klein, de vraag te groot en er wordt voorrang verleend in speciale gevallen. Zo krijgen asielzoekers, mantelzorgers en mensen die slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld voorrang bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Ook kan op medische gronden zo’n urgentieverklaring worden gekregen.

RTL Nieuws onderzocht alle huurwoningen die tussen augustus 2014 en augustus dit jaar werden verhuurd via een van de grotere aanbieders van sociale huurwoningen op internet. De voorspelling is dat wachttijden in Nederland de komende jaren alleen maar toe zullen nemen.

Sociale huurwoningen zijn bestemd voor huishoudens met een gezamenlijke belastbaar inkomen tot €34.911 per jaar. Er zijn circa 2 miljoen woningen beschikbaar in Nederland, maar dit blijkt niet genoeg. Een alternatief voor een sociale huurwoning is een antikraak- of tijdelijk huurwoning. Voordelen zijn dat je vaak per direct terecht kunt in een woning en dat de kosten over het algemeen vele malen lager uitvallen dan bij sociale huurwoningen het geval is.

Bron: RTL Nieuws