Club van Vrijwilligers logo

Week tegen Eenzaamheid 2020

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport lanceert vandaag een campagne tegen eenzaamheid getiteld: ‘Een klein gebaar kan het verschil maken’. Opmerkelijk tijdstip nu er net weer nieuwe maatregelen worden ingevoerd om de coronapandemie de kop in te drukken. Maar misschien juist nu nóg belangrijker. De actie begint aankomende week van 1 t/m 8 oktober met de “Week tegen Eenzaamheid 2020”.

De grootste uitdaging is vaak dat mensen niet door hebben of iemand eenzaam is. Over het algemeen zal niemand er mee te koop lopen. De actie is bedoeld om Nederland te vragen de ogen open te houden zodat we iets kunnen ondernemen tegen eenzaamheid. Want jij kunt met een klein gebaar een groot verschil maken.

Interveste  Reclamecampagne Een tegen eenzaamheid 2020

Corona

In de beginperiode van Corona in maart 2020 konden veel ouderen en zorgbehoevenden geen bezoek ontvangen. Ze zaten opgesloten in hun huizen en als er een uitbraak van Corona had plaatsgevonden in het huis waar ze woonden konden ze helemaal nergens meer heen. Familie ontvangen was voor zieke mensen onmogelijk. Gelukkig zijn die deuren grotendeels weer geopend. Toch is er een grote groep die zelfs zonder Corona te maken heeft met eenzaamheid.

Wie is er eigenlijk eenzaam?

Er wordt een beroep gedaan op ons allemaal om een goed om je heen te kijken. Eenzaamheid is te vinden in alle lagen van de bevolking. Die buurvrouw die net haar partner verloren heeft. Die meneer die in zijn eentje woont en zelden bezoek krijgt. Of iemand met een chronische ziekte en daardoor minder in de maatschappij kan meedraaien. Maar ook scholieren en studenten kunnen eenzaam zijn. Heel veel ouderen zijn met of zonder Corona eenzaam, want hun familie woont ver weg woont of heeft een druk eigen leven. Dan wordt er minder bij nagedacht om even bij de ouders op bezoek te gaan. Soms krijgen ze zelfs nooit meer bezoek.

Een klein gebaar kan het verschil maken

Maar zoals het motto al aangeeft: een klein gebaar kan het verschil maken! Die eenzame mensen hebben er over het algemeen niet zelf voor gekozen alleen te zijn en zouden het geweldig vinden als je heel even aan ze vraagt hoe het gaat. Zo simpel kan het zijn. Of misschien wil je wel een kopje koffie met ze drinken. Nodig iemand uit voor een drankje of ga er zelf op bezoek, het hoeft geen uren van je tijd te kosten. Of doe samen een klusje in huis.

Interveste  Bloemen haken tegen eenzaamheid

Bedenk een activiteit

Maar het kan ook iets groter. Bedenk een activiteit in de wijk of de  omgeving. Weet je of die eenzame persoon een hobby heeft? Of misschien kan je de tuin helpen winterklaar te maken, boodschappen halen of gewoon een wandelingetje maken. Het kan allemaal het verschil maken. Bedenk het en wees creatief.

Ben je zelf eenzaam of wil je helpen eenzaamheid tegen te gaan dan is de opdracht simpel: doe het!

‘Dé eenzaamheid oplossen lijkt misschien schier onmogelijk, maar iemands eenzaamheid oplossen, dat kunnen we allemaal’, aldus minister De Jonge.

Op de website www.eentegeneenzaamheid.nl is alle informatie over de campagne te lezen.

Club van Vrijwilligers

Het kan je niet ontgaan zijn de laatste maanden als je onze berichten hebt gevolgd dat ook Interveste probeert om eenzaamheid tegen te gaan. Wij hebben onder andere daarvoor de Club van Vrijwilligers in het leven geroepen. We hebben in veel plekken in Nederland het doel om onze vrijwilligers in te zetten voor de wijk en buurt. De strijd tegen eenzaamheid is daar ook onderdeel van. Voor sommige woonruimtes zoeken we alleen vrijwilligers die we dan kunnen koppelen aan vrijwilligersprojecten in de buurt.

Club van Vrijwilligers – Interveste
Facebook antwoorden