Woningen Amsterdam maar liefst 22% duurder

Amsterdamse woningen

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers door het NVM kwam aan het licht dat de woningen in Amsterdam het derde kwartaal gestegen zijn met 22% op jaarbasis. Er lijkt geen eind deze stijging te komen. Volgens het NVM zullen de woningen snel 50% duurder zijn dan tijdens het dieptepunt in 2013. Starters komen zo natuurlijk nauwelijks aan een woning. En in een studentenstad als Amsterdam zijn juist goedkopere woonlocaties nodig.

Je zou kunnen denken dat het dus goed gaat met de woningmarkt als de prijzen zo hard stijgen. Helaas betekent dit dat het leidt tot schaarste. Er staan landelijk momenteel 25% minder woningen te koop via NVM makelaars dan een jaar geleden. In Amsterdam is dit zelfs 46%!

Woningen staan gemiddeld 80 dagen te koop zo geven de cijfers verder aan. En hoewel de woningmarkt enorm aantrekt in de steden als Groningen, Utrecht, Amsterdam en Haarlem, gaat het juist omgekeerde in Noordoost-Groningen en Noordoost-Brabant. Dit is bijzonder goed te zien in een stad als Oss.

Ook Interveste merkt dat de vraag naar betaalbare woningen in Amsterdam enorm aantrekt. De woningen in naastgelegen plaatsen als Hoofddorp en Haarlem vinden bijvoorbeeld enorm gretig aftrek.

Facebook antwoorden