Woonstijlen & interieur | De klassieke woonstijl

In de serie ‘woonstijlen & interieur’ behandelen we de komende twee maanden om de week een populaire woonstijl. De stijlen die aan bod komen zijn: klassiek, trendy, robuust en modern. We trappen af met de woonstijl ‘klassiek’.

Met de woonstijl ‘klassiek’ krijgt je woning vooral een chique uitstraling. In het interieur komen meestal elementen voor die in het verleden veelvuldig werden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan kroonluchters,  kandelaren, koperen schalen, vloerkleden, een servieskast of een ouderwets ogende lederen fauteuil.
klassieke woonstijl

Kleurgebruik

Over het algemeen doen donkere en houtachtige kleuren met goud-, zilver- en koperkleurige accenten het goed binnen deze woonstijl. De laatste jaren wordt het palet aan kleuren echter steeds gevarieerder en worden er ook steeds meer lichte en beige-achtige kleuren gebruikt.

Vormen

Hoewel je binnen een klassieke woonstijl allerlei verschillende vormen kunt gebruiken en combineren, kunnen bepaalde vormen, afwerkingen, patronen en versieringen die in het verleden populair waren, de klassieke woonstijl extra kracht geven.
Een voorbeeld van een meubel waarin deze aspecten goed terugkomen, is onderstaande lederen fauteuil van Wehkamp. Zo hebben de armleuningen krullingen die veelvuldig voorkwamen in de baroktijd, heeft de binnenkant een traditioneel afgewerkt patroon en zijn de randen afgezet met bronskleurige dopnagels.

lederen-fauteuil

Materialen

Vooral materialen die al eeuwenlang worden gebruikt, passen goed binnen de klassieke woonstijl. Een houten of marmeren vloer geeft bijvoorbeeld al een goede basis. Ook dragen grote, traditionele meubels met hout-, koper-, brons- en metaalachtige accessoires goed bij aan een typisch klassieke sfeer.

Klein budget?

Natuurlijk hoef je niet gelijk een dure, klassiek ogende, nieuwe fauteuil aan te schaffen. Je kunt namelijk vaak relatief goedkoop tweedehands klassiek meubilair kopen in kringloopwinkels. Dit kun je dan bijvoorbeeld aanvullen met klassieke accessoires zoals je ziet op de afbeelding hieronder.

woonaccessoires-klassiek

 

Facebook antwoorden