Wow! Dit is wat 40 jaar leegstand doet met een oud fort

Fort de la Chartreuse - Trappen in het fort
© Slashley Photography

Je bent er zelf misschien al een paar keer voorbijgereden zonder dat je het weet. Zeker als je vanaf Maastricht naar de Route du Soleil in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje rijdt. Op nog geen 2 kilometer vanaf de weg ligt een inmiddels volledig verlaten fort. En nu is het een uniek object dat vooral wordt bezocht door urban explorers en fotograven die geweldig materiaal willen schieten. En we kunnen niet anders zeggen dat het Ashley Oomen (beter bekend als foto- en videograaf Slashley) gelukt is hier overweldigende foto’s van te maken! Wow!

© Slashley Photography

Fort de la Chartreuse: een stukje geschiedenis

In 1817 werd Fort de la Chartreuse gebouwd door Koning Willem 1 der Nederlanden als verdediging voor de stad Luik. Maar het pand verloor zijn verdedigingswaarde toen rond 1888 er een geheel nieuwe verdedigingslinie werd aangelegd rondom Luik. Het werd omgetoverd tot kazerne. In 1914 bleek het bijzonder moeilijk om het fort even te veroveren op de Belgen, zo ondervonden de Duitsers. Het gewapend beton bleek het fort uitermate goed te beschermen. Toch lukte het ze uiteindelijk het fort te veroveren.

Fort de la Chartreuse - Trappenhal
© Slashley Photography

De Tweede Wereldoorlog

Ook in de Tweede Wereldoorlog bleek het een gewild pand om te bezetten en de Duitsers trokken er opnieuw in. Dit keer werd het gebruikt als gevangenis. Op het grote terrein is ook een herdenkplaats aanwezig die herinnert aan 49 gevangenen die door een vuurpeloton zijn vermoord. Vanaf 1944 werd het gebruikt als ziekenhuis voor de geallieerden.

Het pand werd in 1982 achtergelaten en overgelaten aan de grillige natuur en je kunt wel zeggen dat het leeft. Letterlijk dan wel: want de bomen en struiken groeien er welig op los.

Fort de la Chartreuse - De natuur groeit welig in het fort
© Slashley Photography

En als je niet beter weet zou het zo ingezet kunnen worden voor menig horrorfilm. Spooky is het zeker als je weet dat het fort in de Tweede Wereldoorlog ook nog als gevangenis heeft gediend. En daarna diende het jarenlang als militair ziekenhuis. Stephen King, Dean Koontz, Clive Barker kom er maar in: hier kun je wel wat verhalen over verzinnen.

© Slashley Photography
Fort de la Chartreuse - Buitenkant fort
© Slashley Photography

Over Slashley Photography

Mocht je haar werk nog niet kennen, dan raden we je zeker aan haar Facebook of Insta accounts te volgen. Hoewel ze nu deze panden bijzonder mooi wist vast te leggen staat ze in het circuit ook bekend om haar concertfoto’s. En ook daar komen vele stijlen naar voren: van Queen tot Red Hot Chili Peppers en van Dropkick Murphys tot Frans Bauer. Maar allemaal met bijzonder veel kleur en passie voor het vak vastgelegd.

Volg haar hier:
Logo FacebookSlashley Photography op Facebook 
logo InstagramSlashley Photography op Instagram 

Er zijn uiteraard ook bewegende beelden van het fort te vinden online (andere videograaf):

Interveste  Fort de la Chartreuse