Zijn daltarieven & salderen nu verleden tijd?

De inflatie zorgt voor hogere prijzen en flinke energierekeningen. De komst van het prijsplafond is dan ook voor velen een gunstige regeling. Maar hoe zit dat met het daltarief van het energieverbruik?  

Werking van het prijsplafond 

Het prijsplafond is begin 2023 ingegaan en houdt in dat je tot een verbruik van 2900 kilowattuur, een maximaal tarief van 40 cent per kWh betaalt. Je betaalt dus zelf in totaal 40 cent en de overheid vult het bedrag aan tot het tarief die in het contract vermeld staat. Ga je met energieverbruik hoger dan deze 2900 kWh, betaal je voor dat deel de normale tarieven volgens het contract. Het limiet van 2900kWh geldt voor ieder huishouden, ongeacht uit hoeveel personen dit huishouden bestaat. 

En dat voorschotbedrag, klopt dat al?

Het prijsplafond heeft een goede werking en zou ervoor moeten zorgen dat het termijnbedrag van menig man omlaag kan. Het kan zijn dat jouw energieleverancier deze wijziging nog niet heeft doorgevoerd: ‘Sommige energieleveranciers passen dit automatisch aan en andere energieleveranciers doen ze een suggestie voor het voorschotbedrag en dan kun je dat zelf aanpassen.’ Vertelt Joris Kerkhof, energie-expert van vergelijkingssite Independer. 

Echter zijn energieleveranciers niet verplicht om het voorschotbedrag aan te passen op basis van het prijsplafond. Daarentegen staat op de website van de Rijksoverheid dat ze wel verplicht zijn om consumenten te informeren. Mogelijk worden de prijsplafondtarieven bij alle energieleveranciers in de nabije toekomst doorgevoerd.

Dubbele meter  

Veel huishoudens hebben tegenwoordig een dubbele meter. De huishoudens die zo’n dubbele meter hebben, maken gebruik van een daltarief en een normaal tarief. In de jaren zestig is het daltarief ingevoerd om de belasting van het elektriciteitsnet beter te verdelen. Je deed er dus je voordeel mee om ‘s nachts de vaatwasser of de wasmachine aan te zetten. Dit daltarief geldt nog steeds tussen 23.00 uur en 7.00 uur, in het weekend én op feestdagen.  

Tekst gaat verder onder de foto.

Wasmachine aanzetten
Instellen van de wasmachine tijdens daluren.

Voordelen van een dubbele meter 

Het voordeel van deze dubbele meter is de laatste jaren echter nihil geworden. Zo bespaar je op maandbasis tegenwoordig nog maar enkele euro’s als je veel programma’s in de daluren draait. Geen grote voordelen meer dus… 

Spreiden van verbruik 

Maar hoe zit dat met het daltarief in tijden dat het prijsplafond is actief is? Het prijsplafond is al erg  ingewikkeld en dus wordt het ook erg lastig om onderscheid voor daluren toe te passen. Martien Visser, lector in energietransitie, verwacht niet dat dit grote gevolgen zal hebben voor het elektriciteitsnet. ‘Mensen die echt naar de daluren leefden, zullen dit waarschijnlijk blijven doen de komende tijd.’ Pas wanneer je echt boven het energieplafond gaat verbruiken, kan het spreiden van energieverbruik pas weer kleine voordelen hebben.  

Koopje? 

Door het prijsplafond lijkt het nu alsof je weinig voor je energie hoeft te betalen, maar we vergeten dat het alsnog een verdubbeling is van de tarieven die in de zomer van 2021 gehanteerd werden. Daarnaast is dankzij het prijsplafond de “prikkel” om je energieverbruik planmatig te verdelen, zo goed als weg. 

Jaarcontracten komen weer terug 

‘Ik denk niet dat dit het einde betekent van het daltarief.’ Zegt Kerkhof. ‘De kans is groot dat energieleveranciers weer jaarcontracten gaan aanbieden per 1 april.’ Vertelt hij. ‘Dan is het alleen nog de vraag of het energienet dit blijft aankunnen omdat er steeds meer warmtepompen en zonnepanelen komen.’ Toch denkt Joris dat, ook wanneer het prijsplafond ten einde komt, variabele contracten meer de toekomst gaan worden. 

‘Een financiële prikkel werkt het beste om mensen in beweging te krijgen.’ 

Zonnepanelen 

Nu er steeds meer zonnepanelen energie naar het net brengen, is het ook zo dat steeds meer nutsbedrijven groene stroom van zonnecellen moeten inkopen. Deze regeling bestaat al sinds 2008 en wie saldeert, krijgt 100% terug van de prijs die ze betalen. Dat is ruim 22 cent per kWh. Dankzij deze steun vanuit de overheid gingen Nederlanders massaal voor de aanschaf van zonnepanelen. ‘Een financiële prikkel werkt het beste om mensen in beweging te krijgen.’, zegt Kerkhof. 

Tekst gaat verder onder de foto.

zonnepanelen
Zonnepanelen

Goede eerste start 

Hans Oskam, directeur Energietransitie bij Netbeheer Nederland, vertelt dat de saldeerregeling een fantastische start heeft opgeleverd voor woningen met zonnepanelen. ‘De financiële prikkel is nu niet meer nodig.’ Maar zelfs met een lagere saldering én de lagere prijzen is de aanschaf van zonnepanelen erg gunstig.  

terug leveren 

De terug levertijd voor woningen met zonnepanelen is gemiddeld zo’n zeven jaar. Door de inflatie van tegenwoordig is deze periode juist verkort. Tóch krijgen mensen nog een volledige terug levering vergoed, die ook wordt betaald door mensen die géén zonnepanelen hebben. En er komen nog meer zonnepanelen aan, want in tegenstelling tot de stijgende energieprijzen, zijn zonnepanelen juist goedkoper geworden. Het is vergelijkbaar met een rente van 4%. Het salderen krijgt dus pas een mindere noodzaak als het mogelijk is om opgewekte stroom op te slaan.  

Thuisbatterij 

Om zonnepanelen dan toch populair te houden is het geen slecht idee om over te gaan op zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij. Praktisch gezien betekent dit dat de thuisbatterij wordt opgeladen op het moment dat er weinig behoefte is aan stroom in de woning. 

Een thuisbatterij wordt dan nog niet in veel huishoudens toegepast, wat mede te maken heeft met de prijs die je ervoor neertelt. In ieder geval, Als we naar de verwachting de komende jaren kijken, zien we dat de thuisbatterij een sterke groei gaat maken, in het belang van groene stroom.  

Elektrische auto opladen
Elektrische auto opladen
Bron | Telegraaf & AD