Zo hoog is de woningnood in jouw gemeente!

Het tekort aan woonruimtes in Nederland werd tot op heden berekend door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij rekenden uit dat er een statistisch tekort is van 279.000 woningen in Nederland.

De nieuwe rekenmethode die Atlas Research hanteert laat zien dat er alleen in Amsterdam al een tekort is van 200.000 woningen. In totaal zouden er in Nederland 390.000 woningen bij moeten om iedereen van woonruimte te voorzien.

Een tekort

Alle aanbieders kampen met een tekort aan woonruimte. Aanbieders zoals leegstandbeheerders en woningcorporaties hebben ook nog te werken met landelijke besluiten om asielzoekers en statushouders voorrang te geven op sommige woonruimtes. Dat was tot eind 2021 overigens maar 5% van al het aanbod van tijdelijke huurwoningen. Nu met de oorlog in Oekraïne is dat percentage wel omhoog geschoten en vele projecten komen niet op de markt voor woningzoekenden, omdat ze gereserveerd moeten worden voor vluchtelingen.

Woondruk per gemeente - zoveel moet er gebouwd worden.

Andere rekenmethode

Het is daarom goed eens een andere berekening te zien. Er wordt niet gekeken naar prijzen, enkel naar woonwensen van mensen. Ook werd niet gekeken naar mensen die actief op zoek zijn naar een woning zoals de overheid doet. Dat leidt tot het statistisch woningtekort. Veel mensen zijn momenteel al gestopt met kijken en blijven bij wijze van spreken dan maar wat langer bij paps en mams wonen. Die mensen worden nooit meegenomen bij de berekeningen van de overheid. Het woningtekort dat het ministerie berekent is volgens Atlas echt het minimale woningtekort.

Maar wat is dan echt het tekort?

Volgens Atlas Research is het tekort aan woonruimtes veel hoger dan de overheid tot nu toe aangaf. Het aanbod zal pas na 2035 op orde zijn en niet in 2030 zoals het kabinet hoopt te halen met 100.000 woningen per jaar. In Amsterdam alleen al zouden er per direct 200.000 woningen bijgebouwd moeten worden.

Woondruk-Index

De methode die Atlas heeft ontwikkeld noemen ze  de woondruk-index. Bij een indexwaarde van 100 zijn vraag en aanbod in balans en lijkt er niets aan de hand. Bij een waarde van bijvoorbeeld 105 is de vraag naar woningen 5 procent hoger dan het beschikbare aanbod. In indexwaarde van lager dan 100 betekent dat de vraag lager is dan het beschikbare aanbod: hier is het dus makkelijker om aan woonruimte te komen (als je niet kijkt naar de betaalbaarheid van woningen).

In de afbeelding hieronder zie je van de top 50 van gemeenten in Nederland wat de woondruk is:

Opmerkelijk

Het is duidelijk dat de vraag in Amstelveen, Amsterdam en Leidschendam-Voorburg bijzonder hoog is. Van Amsterdam wisten we natuurlijk al dat het daar bijzonder lastig is woonruimte te vinden. Maar Leidschendam en Amstelveen staan bijvoorbeeld boven Utrecht. Opmerkelijk! De uitleg lijkt simpel: je woont in een relatief rustige omgeving maar wel in de buurt van een grote stad waar alles te krijgen is. Zo zie je dat de woondruk in Den Haag zelf niet groot is, maar alle gemeentes eromheen hebben het zwaar.

Woondruk Laren: 188

En dan hebben we het nog niet eens over de wat kleinere gemeenten zoals Laren (188!!), Bunnik (186) ,Rozendaal (177), Vught (165), Zoeterwoude (167) of Ouder-Amstel (162). Daar is de woondruk zo hoog, dat je wel heel veel mazzel moet hebben iets tegen te komen. Deze gemeentes staan niet in de top 50 maar zeker wel in de top van gemeentes waar je heel veel mazzel moet hebben aan ruimte te komen. Overigens wonen de meeste miljonairs van Nederland in Laren. Zou dat er iets mee te maken hebben?

Bekijk hier hoe hoog de woondruk is in jouw gemeente

Atlas Research heeft een erg handige kaart gemaakt waarin je precies kunt vinden hoe hoog de woondruk is in jouw gemeente.
Je kunt inzoomen op de kaart en jouw gemeente opzoeken. Je ziet ook in één oogopslag dat je eigenlijk het best in Zeeland kunt gaan wonen wil je kans maken op een woning.

Bekijk hier hoe hoog de woondruk is in jouw gemeente.