Zwarte cross 2016 – Een dorp voor een weekend

Foto: Bart Heemskerk - Zwarte Cross
Foto: Bart Heemskerk – Zwarte Cross

Het motto van de Zwarte Cross is ‘Say yes to apartigheid’. En daar kunnen wij eigenlijk weinig aan toe voegen. Apart is het. Voor het festival wordt er een compleet dorp opgebouwd. Het dorp is voorzien van een enorme megatent, een kerk, een gaybar in een kroegenstraat, discotenten, dansvloeren, campings met allemaal hun eigen kroeg, een tirolertent en heel veel restaurantjes en cafeetjes.

Het is een onwaarschijnlijk groot spektakel. In 2015 kwamen er maar liefst 197.450 bezoekers op af. Ter vergelijking: in heel Almere wonen 198.000 mensen, de achtste stad van Nederland qua inwonertal. Dat is een uitzonderlijke prestatie die veel handjes en coördinatie vergt van de organisatie. Het is met 31 podia een van de grootste muziekfestivals en het grootste motorcrossevenement van Europa.

De megatent, zoals ze het zelf noemen, kan 10.000 mensen aan. De zogenaamde moonstar tent heeft een hoogte van 24 meter en is 55 meter breed. Deze tent zal tevens het middelpunt zijn van de grootste stunt dit jaar. Stuntman Chuck Borden zal door middel van een katapult over de tent worden gelanceerd en landen op een stapel ‘oud papier’, zo legt Tante Rikie uit. Tante Rikie is zo’n beetje het boegbeeld van het festival. We zijn er even stil van.

Wij wensen alle festivalgangers, en tijdelijke bewoners van dit dorp in Lichtenvoorde een bijzonder prettig festival toe en hopen dat stuntman Chuck echt óver de tent zal vliegen en veilig op zijn pootjes zal landen.

Foto: Bart Heemskerk - Zwarte Cross
Foto: Bart Heemskerk – Zwarte Cross
Foto: Bart Heemskerk - Zwarte Cross
Foto: Bart Heemskerk – Zwarte Cross