Maak jij het verschil? Word digitale taalvrijwilliger bij de bibliotheek.

1 op de 9 mensen in Nederland is laaggeletterd. Zij kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen of hebben onvoldoende digitale vaardigheden om goed mee te kunnen doen.

Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans op een zelfredzamer en gelukkiger leven.

Naast fysieke bijeenkomsten bieden we dit ook digitaal aan. Hiervoor zijn we op zoek naar vrijwilligers.

Wat zijn de werkzaamheden?

Als je bij de bibliotheek aan de slag gaat als digitale taalvrijwilliger begeleid je een (paar) deelnemer(s) in een klein, digitaal groepje met lezen en/of spreken. Je gaat oefen-kilometers maken met hen, waardoor ze hun taal verbeteren en/of onderhouden. De deelnemers zijn vaak anderstalig, maar soms ook van Nederlandse afkomst.

Als taalvrijwilliger leer je bijvoorbeeld aan een deelnemer hoe je een bijsluiter leest of bespreek je de actualiteiten om zo te werken aan een juiste uitspraak. Hiervoor hebben we verschillende oefenmethodes en werkvormen in huis.

De voorbereiding van de eerste lessen doe je met hulp van een consulent van de bibliotheek. Zodra je de slag te pakken hebt, ga je hiermee zelf aan de slag.

Voordat je aan de slag gaat als taalvrijwilliger, volg je een korte training waarin je leert hoe je een deelnemer begeleidt. Je krijgt uitleg over de verschillende taalniveaus en er worden verschillende methodes en lesmaterialen behandeld. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer) en vereist een MBO 4 niveau. Er worden ook ieder jaar meerdere momenten georganiseerd om nieuwe kennis op te doen, door workshops (bijv. over een bepaalde lesmethode) en onderlinge intervisie.

Waar, wanneer en hoe lang?

Dit taalvrijwilligerswerk voer je thuis uit, van achter jouw computer of smartphone.

Je bepaalt samen met jouw deelnemer(s) wanneer jullie dit willen doen. Je oefent ca. 1 uur per week maar vaker mag natuurlijk ook. Je hebt de vrijheid om dit met jouw deelnemer(s) zelf te bespreken.

Wat vragen wij van je?

• Je bent digitaal vaardig en kunt zelfstandig werken.

• Je hebt een vloeiende beheersing van de Nederlandse taal, een open houding, je bent geduldig en kunt gemakkelijk communiceren, óók met mensen die de Nederlandse taal slechts beperkt beheersen.

• Je bent bereid om deel te nemen aan de basistraining voor taalvrijwilligers. Met als doel o.a. het goed wegwijs worden in de verschillende taalniveaus, leren hoe je laaggeletterde volwassenen beter kunt begeleiden bij het leren lezen en schrijven etc. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer).

• Je bent niet bang om door te vragen om zo in korte tijd zicht te krijgen op de situatie en leerwensen (taalniveau, ontwikkeldoel).

• Je bent betrouwbaar in je beschikbaarheid; wij én de deelnemers kunnen op je rekenen.

Wat bieden wij je?

• De kans om jezelf te ontwikkelen, zowel professioneel als op persoonlijk vlak.

• Deelname aan diverse (gratis) workshops en trainingen.

• Een gratis bibliotheekpas.

• Uiteraard zorgen wij voor een inwerkprogramma en word je op de hoogte gehouden van relevante ontwikkelingen binnen de bibliotheek.

Ben je geïnteresseerd?

Reageer dan hieronder en dan nemen wij z.s.m. contact met je op!


Vrijwilligersprojecten

Wat wij doen

Interveste leegstandbeheer en antikraak is uw dienstverlener voor antikraak wonen, tijdelijk beheer van leegstaand vastgoed en tijdelijke verhuur. Interveste levert maatwerk en innovatieve oplossingen bij herbestemming, herontwikkeling en herstructurering in Nederland. Het vastgoed beheer is bij Interveste in vertrouwde handen. Vele organisaties gingen u al voor. Interveste is in staat om uw leegstand een tijdelijke, nieuwe invulling te geven om zo waardevermindering en een verminderde kans op verhuur of verkoop tegen te gaan.

Woningzoekenden kunnen bij Interveste een antikraak kamer of een antikraak woning huren (bruikleen), maar ook het tijdelijk huren van een woning behoort tot de mogelijkheden. Dit is op basis van de Leegstandwet. Interveste heeft een breed "te huur" aanbod van kamers en huurwoningen, antikraak of tijdelijk.

Startende ondernemers en andere organisaties kunnen bij Interveste terecht voor de huur van tijdelijke werkruimte. Tijdelijke werkruimte biedt ondernemers de mogelijkheid om goedkope bedrijfsruimte te huren op soms unieke locaties.

Bent u in het bezit van leegstaand vastgoed of wilt u meer informatie over de diensten van Interveste, maak dan gebruik van de Interveste Leegstandcoach. Wanneer u direct naar een oplossing zoekt, kunt u gebruik maken van Interveste Direct.

Contact met Interveste

Facebook Messenger