Taaloefengroep Moerdijk

Moerdijk
Maak jij het verschil? Word vrijwilliger in de bibliotheek!
Logo Club van Vrijwilligers

Eén van de speerpunten bij Bibliotheek West-Brabant is de bestrijding van laaggeletterdheid. 1 op de 9 mensen (16-65 jaar) in Nederland is laaggeletterd. Zij kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen of hebben onvoldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen doen aan onze samenleving. Hiervoor bieden wij diverse trainingen waaronder

taaloefengroepen, zowel binnen de bibliotheek als daarbuiten.

Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar taalvaardigheid te verbeteren.

Wat zijn de werkzaamheden?

Als je bij de bibliotheek aan de slag gaat als vrijwilliger begeleid je deelnemers in een klein groepje met lezen, schrijven of spreken. Je gaat oefen-kilometers maken met je groepje, waardoor ze hun taal verbeteren en/of onderhouden. De deelnemers zijn vaak anderstalig, maar soms ook van Nederlandse afkomst.

Als taalvrijwilliger leer je bijvoorbeeld aan een deelnemer hoe je e-mails schrijft, een bijsluiter leest of een sollicitatiegesprek voert. Hiervoor hebben we verschillende oefenmethodes en werkvormen in huis.

De voorbereiding van de eerste lessen doe je met hulp van een consulent van de bibliotheek. Zodra je de slag te pakken hebt, ga je hiermee zelf aan de slag. Mocht je er een keer niet uitkomen? Dan kun je altijd terecht bij deze consulent of bij een docent van Curio die onze taalvrijwilligers mede ondersteunt.

Soms wordt er ook voor gekozen om op afstand met elkaar te oefenen via Teams, Zoom of WhatsApp. Dat is een mooi alternatief gebleken tijdens de lockdowns.

Voordat je aan de slag gaat als taalvrijwilliger volg je een training. Je krijgt uitleg over de verschillende taalniveaus en er worden verschillende methodes en lesmaterialen behandeld. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer) en vereist een MBO 4 niveau. Er worden ook ieder jaar meerdere momenten georganiseerd om nieuwe kennis op te doen door workshops (bijv. over een bepaalde lesmethode) en onderlinge intervisie.

Waar en wanneer?

Voor het begeleiden van een taaloefengroep zijn wij zijn op zoek naar taalvrijwilligers met geduld en inlevingsvermogen en wel op maandag van 13:30 – 15:00 uur met als locatie de bibliotheek in Zevenbergen (Kasteelweg 3).

Op feestdagen is er geen taaloefengroep.

Wat vragen wij van je?

• Je hebt een vloeiende beheersing van de Nederlandse taal, een open houding, je bent geduldig en kunt gemakkelijk communiceren óók met mensen die de Nederlandse taal slechts beperkt beheersen.

• Je bent bereid om deel te nemen aan de basistraining voor taalvrijwilligers, met als doel om o.a. goed wegwijs te worden in de verschillende taalniveaus en te leren hoe je laaggeletterde volwassenen beter kunt begeleiden bij het leren lezen en schrijven etc. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer).

• Je bent niet bang om door te vragen om zo in korte tijd zicht te krijgen in de situatie en leerwensen (taalniveau en ontwikkeldoel).

• Je bent digitaal vaardig en kunt zelfstandig werken.

• Je bent betrouwbaar. Wij én de deelnemers kunnen op je rekenen, tenminste voor een half jaar. In principe vervang je de huidige begeleiders. Natuurlijk ben je ook evt. daarna nog van harte welkom.

Wat hebben we je te bieden?

• De kans om jezelf te ontwikkelen, zowel professioneel als op persoonlijk vlak

• Een gratis bibliotheekpas

• Uiteraard zorgen wij voor een inwerkprogramma en word je op de hoogte gehouden van relevante ontwikkelingen binnen de bibliotheek.

Ben je geïnteresseerd?
Vind je het leuk om:

  • anderen te helpen?
  • met de Nederlandse taal bezig te zijn?
  • in contact te komen met andere culturen?

Meld jezelf dan hieronder aan. Ben je wel geïnteresseerd maar niet op eerdergenoemd moment of locatie beschikbaar? Maak dit dan zeker ook kenbaar!