Taalvrijwilliger Bibliotheek Zevenbergen

Zevenbergen
Maak jij het verschil? Word vrijwilliger in de bibliotheek!
Logo Club van Vrijwilligers

Maak jij het verschil? Word vrijwilliger in de bibliotheek.

Wie niet goed kan lezen, schrijven en/of met de computer kan omgaan, kan zich in deze tijd niet goed redden in onze maatschappij. Naar schatting hebben 1 op de 9 (16-65 jaar) mensen hier moeite mee. Wij zijn er voor iedereen die hierin ondersteuning kan gebruiken.

Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar taalvaardigheid te verbeteren.

Bibliotheek West-Brabant is op zoek naar taalvrijwilligers speciaal voor een groep autochtone Nederlanders (NT1-ers). Deze groep heeft inmiddels een meerjarig traject basiseducatie afgerond bij Curio, maar heeft eigenlijk nog steeds enthousiaste begeleiding nodig.


Wat zijn de werkzaamheden?

De bibliotheek biedt deze groep een vervolgtraject aan op het gebied van taal. Als taalvrijwilliger begeleid je wekelijks, op een informele manier, één of meerdere mensen. Je gaat oefen-kilometers maken met je groepje, waardoor ze hun taal goed onderhouden en misschien nog wel wat verbeteren. Hiervoor hebben we verschillende oefenmethodes en werkvormen in huis.

De voorbereiding van de eerste lessen doe je met hulp van een consulent van de bibliotheek. Zodra je de slag te pakken hebt, ga je verder zelfstandig aan de slag. Mocht je er een keer niet uitkomen? Dan kun je altijd terecht bij deze consulent of bij een docent van Curio die onze Taalvrijwilligers mede ondersteunt.

Soms wordt er ook voor gekozen om op afstand met elkaar te oefenen via Teams, Zoom of WhatsApp. Dat is een mooi alternatief gebleken tijdens de lockdowns

Deze deelnemers zijn uitsluitend Nederlandstalig. Jij ontvangt hen en zorgt voor een prettige sfeer. Zo draag je bij aan een leerzame ontmoetingsplaats! Als taalvrijwilliger heb je een positief effect op het leren van de taal, de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van onze deelnemers.


Wanneer en waar?

Omdat veel van de deelnemers overdag werken, vindt deze taaloefengroep plaats op elke donderdagavond, van 18.30 tot 20.00 uur.

Met als locatie de Bibliotheek te Zevenbergen (Kasteelweg 3).

Tijdens schoolvakanties en op feestdagen is er geen taaloefengroep.


Wat vragen we van je?

- Je hebt interesse in andere mensen en bent enthousiast om hen te motiveren.

- Je beschikt over een dosis geduld: het leren van de Nederlandse taal gaat stapje voor stapje.

- Je beheerst de Nederlandse taal goed, zowel in woord als geschrift.

-je bent digitaal vaardig en kunt zelfstandig werken.

- Je bent bereid deel te nemen aan de basistraining voor taalvrijwilligers. Met als doel o.a. het goed wegwijs worden in de verschillende taalniveaus, leren hoe je laaggeletterde volwassenen beter kunt begeleiden bij het leren lezen en schrijven etc. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer).

Daarnaast wil je deelnemen aan andere bijeenkomsten en trainingen voor taalvrijwilligers


Wat hebben we je te bieden?

- Een vrijwilligersfunctie die veel voldoening geeft omdat je écht een verschil kunt maken voor iemand. Het levert bijzondere ontmoetingen op met diverse inwoners van Zevenbergen die de Nederlandse taal (beter) willen leren spreken, schrijven en/of lezen.

- Een leuke groep vrijwilligers en collega’s waar je onderdeel van uitmaakt.

- Taalinhoudelijke ondersteuning door een docent van Curio.

- Een gratis bibliotheekpas


Ben je geïnteresseerd?

Meld jezelf dan aan via de aanmeldknop hieronder en we nemen snel contact met je op! 

Heb je wel belangstelling maar ben je niet beschikbaar op bovengenoemd moment? Maak dit dan ook zeker kenbaar! We gaan graag in gesprek.