Taalvrijwilliger Digi-Taalhuis Bibliotheek Zevenbergen

Zevenbergen
Maak jij het verschil? Word vrijwilliger in de bibliotheek!
Logo Club van Vrijwilligers

Maak jij het verschil? Word vrijwilliger in de bibliotheek.

Eén van de speerpunten bij de Bibliotheek West-Brabant is de bestrijding van laaggeletterdheid. 1 op de 9 mensen (16-65 jaar) in Nederland is laaggeletterd. Zij kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen of hebben onvoldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen doen aan onze samenleving.

Om deze doelgroep beter te kunnen bereiken zijn op meerdere locaties binnen West-Brabant Digi-taalhuizen opgezet. Voor het Digi-Taalhuis in Zevenbergen zijn we op zoek naar vrijwilligers.

Wat is een Digi-Taalhuis?

Het Digi-Taalhuis is dé plek waar iedereen terecht kan die aan de slag wil met basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden). Je kunt er informatie krijgen over een passende (digi)taalcursus in de buurt en om er te oefenen.Er vinden regelmatig non-formele taallessen plaats. Het Digi-Taalhuis is er ook voor vrijwilligers. Zij kunnen er bijvoorbeeld terecht voor onderwijskundig advies of voor geschikt lesmateriaal voor hun cursist(en).

Wat zijn je werkzaamheden?

 • Jij bemenst het Digi-Taalhuis tijdens het spreekuur en bent dus hét gezicht, samen met je collega-vrijwilliger. Je bent aanspreekpunt voor alle bezoekers: je informeert (potentiële) vrijwilligers en voert intakegesprekken met laaggeletterden om zo hun wensen en mogelijkheden duidelijk te krijgen.
 • Je draagt bij aan het actueel houden van het taalaanbod.
 • Daarnaast draag je bij aan het bewaken van de kwaliteit door monitoring van effecten en registreren van aantallen.

Ondanks dat je uiteindelijk het spreekuur zelfstandig uitvoert, kun je altijd rekenen op ondersteuning van een consulent van de bibliotheek én een taalinhoudelijk deskundige.

Basistraining

Voordat je aan de slag gaat als Taalhuisvrijwilliger, volg je de Basistraining voor Taalvrijwilligers. Je krijgt dan uitleg over de verschillende taalniveau’s, de verschillende methodes en lesmaterialen én je maakt kennis met de doelgroep. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer) en vereist mbo-niveau 4. Er worden ook ieder jaar meerdere momenten georganiseerd om nieuwe kennis op te doen (bijv. over een bepaalde lesmethode) en onderlinge intervisie.

Waar en wanneer?

Het spreekuur vindt elke donderdag van 13.30 tot 15.30 uur plaats in Bibliotheek Zevenbergen, Kasteelweg 3.

Wat vragen we van je?

 • Bij voorkeur ben je zelf actief (geweest) als Taalvrijwilliger, d.w.z. dat je ervaring hebt met het begeleiden van één of meerdere personen bij het verbeteren van basisvaardigheden.
 • Je hebt een open houding, bent geduldig en gaat gemakkelijk om met personen uit verschillende sociale klassen, culturen en leeftijden.
 • Je bent communicatief vaardig en voert gemakkelijk gesprekken, ook met mensen die de Nederlandse taal beperkt beheersen om in korte tijd zicht te krijgen in de situatie en leerwensen van laaggeletterden (denk aan taalniveau, ontwikkeldoelen, financiële mogelijkheden).
 • Je kunt zelfstandig werken en bent betrouwbaar. Wij én de bezoekers kunnen op je rekenen.
 • In principe ben je voor onbepaalde tijd beschikbaar.
 • Je bent digitaal vaardig.
 • Je bent bereid om deel te nemen aan diverse trainingen.
 • Wat hebben we je te bieden?
 • De kans om jezelf te ontwikkelen, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak.
 • Deelname aan diverse (gratis) workshops en trainingen.
 • Een gratis bibliotheekpas.
 • Uiteraard zorgen wij voor een inwerkprogramma en word je op de hoogte gehouden van relevante ontwikkelingen binnen de bibliotheek.

Ben je geïnteresseerd?

Meld jezelf dan aan via de aanmeldknop hieronder en we nemen snel contact met je op!

Heb je wel belangstelling maar ben je niet beschikbaar op bovengenoemd moment? Maak dit dan ook zeker kenbaar! We gaan graag in gesprek.