Vrijwilliger Taalcafé

Zevenbergen
Maak jij bezoekers wegwijs en enthousiast binnen alle mogelijkheden die de bibliotheek te bieden heeft? Word vrijwilliger in de bibliotheek.
Logo Club van Vrijwilligers

Vrijwilliger Taalcafé Zevenbergen

Maak jij bezoekers wegwijs en enthousiast binnen alle mogelijkheden die de bibliotheek te bieden heeft? Word vrijwilliger in de bibliotheek.

De bibliotheek is niet alleen een plek waar je boeken kunt lenen, maar ook dé plek om jezelf te ontwikkelen. Als Bibliotheek West-Brabant ondersteunen en stimuleren we mensen in hun ontwikkeling en bouwen samen aan een betere samenleving.

We doen dit door een huiskamer te zijn voor bezoekers uit de omgeving, waarbij iedereen zich welkom voelt om een boek te lenen, iemand te ontmoeten of een training te volgen in het kader van persoonlijke ontwikkeling. De bibliotheek biedt hiervoor diverse mogelijkheden.

Wil jij graag iets betekenen voor een ander? Vind je het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en je nuttig te maken? Word je daarnaast ook enthousiast van boeken, taal en/of digitale ontwikkelingen? Dan is vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek West-Brabant jou op het lijf geschreven!

Voor ons Taalcafé op locatie Zevenbergen zijn wij op zoek naar vrijwilligers.

Wat ga je doen?

Wie niet goed kan lezen, schrijven en/of met de computer kan omgaan, kan niet goed meekomen onze maatschappij. Naar schatting hebben 1 op de 9 mensen (16-65 jaar) hier last van; zij worden laaggeletterd genoemd. De Bibliotheek West-Brabant wil laaggeletterden zo veel mogelijk steun bieden en daar kunnen we de hulp van vrijwilligers goed bij gebruiken. Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar taalvaardigheid te verbeteren en daarmee zelfredzamer te worden in de maatschappij.

Het Taalcafé is bedoeld om anderstaligen – die nog maar net, of al lang in Nederland wonen – de gelegenheid te geven om het spreken van de Nederlandse taal te oefenen. Daarnaast staat sociaal contact centraal voor de deelnemers. In een informele sfeer worden spelletjes gespeeld en spontane gesprekken gevoerd over alledaagse dingen zoals werk, eten, hobby’s, met als voertaal Nederlands.

Als taalvrijwilliger ben je structureel bij het Taalcafé aanwezig om gesprekken te voeren. Je ontvangt de bezoekers en zorgt voor een prettige sfeer. Je helpt zo mee om de bibliotheek tot een leerzame ontmoetingsplaats te maken.

Waar en wanneer?

Locatie: Bibliotheek Zevenbergen, kasteelweg 3, 4761 BN Zevenbergen

Dagen: Iedere donderdag

Tijden: van 13:30 tot 15:00uur

Heb je wel belangstelling maar ben je niet beschikbaar op de genoemde tijden/dagen? Gaat jouw voorkeur uit naar een andere locatie? Maak dit dan zeker ook kenbaar!

Wie zoeken we?

• Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal.

• Je hebt een open houding en kunt met iedereen makkelijk communiceren, óók met mensen die de Nederlandse taal slechts beperkt beheersen. 

• Je bent niet bang om door te vragen om zo zicht te krijgen op de situatie en leerwensen van deelnemers.

• Je kunt deelnemers motiveren en begeleiden in hun leerproces.

• Je bent nieuwsgierig en staat open voor verschillende culturen.

• Je bent niet bang om initiatief te nemen en bent creatief als het aankomt op het gesprek op gang houden.

• Je bent bereid deel te nemen aan de basistraining voor taalvrijwilligers. Met als doel o.a. het goed wegwijs worden in de verschillende taalniveaus, leren hoe je laaggeletterde volwassenen beter kunt begeleiden bij het leren lezen en schrijven etc. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer).

• Je bent betrouwbaar. Wij én de deelnemers kunnen op je rekenen;

• Je bent bereid om zo nu en dan in te vallen voor collega-vrijwilligers. 

• Bij aanstelling in deze functie zal door de Bibliotheek West – Brabant een VOG worden opgevraagd bij de overheid.

Wat bieden wij? 

• Een leuke en leerzame werkplek in een inspirerende werkomgeving.

• Een goede begeleiding door vaste collega’s.

• Een gratis bibliotheekpas.

• Deelname aan diverse (gratis) workshops en trainingen.

Ben je geïnteresseerd?

Wij streven er naar alle doelgroepen te bereiken en een inclusieve organisatie te zijn. Kandidaten die qua netwerk, ideeën en/of achtergrond een verrijkende aanvulling zijn, worden van harte uitgenodigd te reageren.

Dit kan door een bericht te sturen naar de coördinator Vrijwilligers.

vrijwilligers@bibliotheekwb.nl, o.v.v. Taalcafé Zevenbergen


Vrijwilligersprojecten