Den Haag huur appartementen en woningen

Interveste - De leegstandbeheer specialist van Nederland


Den Haag

Den Haag of 's-Gravenhage is met 478.948 inwoners (30 juni 2008, bron: CBS) de derde gemeente van Nederland. Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. Het is de residentie van de Nederlandse nationale overheid en van het koninklijk huis. Al is Den Haag niet de hoofdstad van Nederland, het vervult voor een belangrijk deel de rol die meestal aan een hoofdstad voorbehouden is. Het is ook de vestigingsplaats van de Hoge Raad. Daarnaast is de stad een centrum voor de internationale rechtspraak en vredespolitiek, er zijn vele tribunalen en onderzoeksinstituten gevestigd in de stad. Sinds 1990 gebruikt de gemeente consequent de (verkorte) naam Den Haag in plaats van 's-Gravenhage, ook al vanwege de internationalisering van de hofstad, haar huidige status van mondiaal justitieel centrum (met o.a. het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof), en om aan te sluiten bij buitenlandse benamingen.


Stadsdelen, wijken en aangrenzende gemeenten

Den Haag telt acht stadsdelen: Centrum, Escamp, Haagse Hout, Laak, Leidschenveen-Ypenburg, Loosduinen, Scheveningen, Segbroek. Elk van deze stadsdelen heeft een eigen stadsdeelkantoor, waar de meeste gemeentelijke diensten zijn gehuisvest. Dankzij die stadsdeelkantoren is de gemeente voor veel zaken makkelijker bereikbaar. De huidige indeling in stadsdelen is in 1988 vastgesteld door de gemeenteraad. Aangrenzende gemeenten: Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Westland, Rijswijk.


Internationale stad van Vrede en Recht

De stad profileert zich als een "Internationale stad van Vrede en Recht" (City of Peace and Justice). Instellingen als het Internationaal Gerechtshof, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens en het Internationaal Strafhof opereren vanuit Den Haag. Dat profiel van Den Haag staat centraal in de citymarketing van de stad. Verschillende academische instituten op het gebied van Internationale relaties, Internationaal Recht en Internationale ontwikkeling zijn verenigd in de Hague Academic Coalition. De volgende tribunalen / gerechtshoven zijn gevestigd in de stad: International Court of Justice, International Criminal Court, International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, Iran-United States Claims Tribunal, Permanent Court of Arbitration, Special Court for Sierra Leone.


Stadsgezichten en bezienswaardigheden

Beschermde stadsgezichten: Archipelbuurt, Belgisch Park, Benoordenhout, Centrum, Duinoord,
Haagse Bos, Marlot, Reigersbergen, Scheveningse Bosjes, Statenkwartier, Van Stolkpark, Westbroekpark, Willemspark II, Zorgvliet. Kijkduin, Laakkwartier, Meer en Bos, Regentessekwartier, Scheveningen-Dorp, Sportlaan-Segbroeklaan, Valkenboskwartier, Vogelwijk, Vrederust-West, (Drevenbuurt), Zeeheldenkwartier. Bezienswaardigheden en attracties zijn het Binnenhof, de Gevangenpoort, de Grote Kerk, de Haagse Passage, het Indisch Monument, Lange Voorhout, Madurodam, Mauritshuis, Nieuwe Kerk, Oude Stadhuis, Paleis Noordeinde, Ridderzaal, Vredespaleis, Drievliet.


Grachten

Zoals ook andere steden in Nederland had Den Haag vroeger veel grachten, ook wel ruien genoemd. Zij dienden voor de scheepvaart maar ook als riool. Al omstreeks 1350 was Den Haag via de Vliet verbonden met Delft en in 1619 was de grachtengordel om Den Haag klaar. In 1900 werd de Laakhaven aangelegd, die uitgroeide tot de zesde binnenhaven van Nederland. Naarmate de bevolking groeide, gingen de grachten steeds meer stinken. De rijken hadden huizen buiten de stad om 's zomers de stank te ontvluchten, maar de meeste mensen leefden in de stad. Er waren regelmatig epidemieën. In de 19e eeuw worden de eerste rioleringen aangelegd, en veel grachten overkluisd of gedempt. Een groot probleem in Den Haag was, dat het grachtenwater niet kon worden afgevoerd naar de zee. Het Verversingskanaal werd aangelegd naar de Noordzee, maar de Koninginnegracht is nooit tot aan de zee doorgetrokken. Laat in de 20e eeuw is men in verschillende steden begonnen met het maken van plannen om meerdere oude grachten.


Winkelen in Den Haag

Op donderdagavond is het koopavond in Den Haag. Net als in de andere grote steden (Amsterdam en Rotterdam) mochten eerst alleen de (groot) winkelbedrijven in het centrum op zondag open zijn.
Grote Marktstraat, Haagsche Bluf, Haagse Passage, Hoogstraat en Noordeinde, Lange Poten en Korte Poten, Markthof, Spuistraat en Vlamingstraat, Venestraat. Als enige van de grotere steden in Nederland mogen sinds kort ook de winkels in de Haagse buitenwijken van 10.00 - 18.00 uur op zondag geopend zijn. Door deze beslissing is de concurrentiepositie van de kleinere winkels (veelal gerund door allochtonen) in de buitenwijken verbeterd wat de leefbaarheid van de buitenwijken ten goede komt. Den Haag telt twee grote winkelcentra: Haaglanden MegaStores en Winkelcentrum Leyweg.


Uitgaansgelegenheden en evenementen

Het uitgaansleven speelt zich af in omgeving Buitenhof en Groenmarkt, Grote Markt, Het Plein, Paard van Troje, Plaats. Evenementen: Beatstad, City-Pier-City Loop, De Betovering, Haags Bevrijdingsfestival, Haags UIT Festival, Koninginnenach, Parkpop, Pasar Malam Besar, Vuurwerkfestival Scheveningen.


Ziekenhuizen

Haga Ziekenhuis, Westeinde Ziekenhuis en Ziekenhuis Bronovo.


Natuur

Den Haag wordt de "groene stad aan zee" genoemd. Dat komt doordat Den Haag binnen haar stadsgrenzen: een omvangrijk, ruigbegroeid duingebied heeft; een aantal landgoederen telt, onder meer Arendsdorp, Bloemendaal, Clingendael, Duindigt, Duinweide, Meer & Bos, Ockenburgh (in 1931 geannexeerd), Oostduin, Oosterbeek (in 1953 gekocht), Reijgersbergen (in 1956 gekocht) en Sorghvliet; veel parken heeft, bijvoorbeeld het Rosarium, St. Hubertuspark, Marlot, de Paleistuin, Wapendal, Westbroekpark en het Zuiderpark; bossen heeft, onder andere de Scheveningse Bosjes, het Nieuwe Scheveningse Bos, het Haagse Bos en de Bosjes van Pex; in 2008 111.151 straatbomen telde; veel monumentale bomen heeft.


Verkeer en vervoer

Den Haag is per auto te bereiken over de autosnelwegen A4, A12, A13, A44/N44 en Randweg Den Haag. Per trein is Den Haag vanaf station Den Haag Centraal en/of Den Haag Hollands Spoor. Ook zijn er in Den Haag stations die niet zo bekend zijn zoals Station Moerwijk, Ypenburg, Laan van Nieuw Oost-Indië (NOI). Deze zijn verbonden met onder andere: Leiden, Schiphol, Amsterdam, Haarlem, Gouda, Utrecht Centraal,Delft, Rotterdam, Antwerpen en Brussel. De Haagsche Tramweg Maatschappij (HTM) verzorgt met een uitgebreid net van tram- en buslijnen het vervoer in Den Haag en omliggende gemeenten. RandstadRail verzorgt vanaf september 2007 het vervoer naar Zoetermeer en Rotterdam Hofplein. (Bron: Wikipedia)

Het actuele aanbod van woningen staat altijd op onze overzichtspagina van woonruimtes. Kijk dus altijd eerst daar of er woonruimte in Den Haag beschikbaar is.
Contact met Interveste

Facebook Messenger