Voor huurwoningen en tijdelijke woonruimte in Enschede

> Meer over antikraak wonen Enschede


Interveste - De leegstandbeheer specialist van Nederland


De gemeente Enschede

Enschede is een stad en gemeente in Twente, in het zuidoosten van de Nederlandse provincie Overijssel. Enschede grenst in het oosten aan de Duitse gemeente Gronau, in het zuidwesten aan de gemeente Haaksbergen, in het westen aan de gemeente Hengelo, in het noordwesten aan de gemeente Dinkelland, in het noorden aan de gemeente Oldenzaal en in het noordoosten aan de gemeente Losser. Stadsdelen van de gemeente Enschede: Stadsdeel Centrum (o.a. Centrum, Het Zeggelt, Lasonder, De Bothoven), Stadsdeel Noord (o.a. Twekkelerveld, Lonneker, Deppenbroek, Bolhaar, Mekkelholt, Roombeek), Stadsdeel Oost (o.a. 't Wooldrik, Velve-Lindenhof, De Eschmarke, ’t Ribbelt, Stokhorst, Dolphia, ’t Hogeland, Glanerbrug), Stadsdeel Zuid (Wesselerbrink, Helmerhoek, Stroinkslanden), Stadsdeel West (Boswinkel, Ruwenbos, Pathmos, Stadsveld, ’t Zwering, ’t Havengebied, De Marssteden, Boekelo, Usselo, Twekkelo).  De wijk Ruwenbos is gebouwd in de periode 1996-2002 en is aan de zuid-west kant van Enschede gelegen. Opvallend aan deze wijk is de afvoer van het hemelwater. Dit verdwijnt niet rechtstreeks in het riool, maar wordt afgevoerd via de (nauwe) straatjes naar zogenaamde wadi's. Deze wadi's of ondiepe uitsneden in het terrein lopen vervolgens naar kleine meertjes op diverse plaatsen in de wijk. De kans op een overstroming neemt hierdoor significant af. Verder valt de wijk op door uniformiteit en diversiteit. De woningen zijn zeer divers van opzet. Ze hebben echter gemeen dat de dakhoeken en de kleuren van de stenen (zandkleurig en donkerrood/bruin) allemaal gelijk zijn.


Na de oorlog

De meeste van de grote fabriekscomplexen zijn in de jaren '70 en '80 gesloopt, enkele zijn gerenoveerd en kregen een nieuwe bestemming. Zo werden in de voormalige fabrieken van Jannink en van Van Heek woningen gerealiseerd. Daarnaast werd een deel van het Jannink-complex tot museum omgebouwd. Na het verdwijnen van de textielindustrie in de jaren '60 en '70 ontwikkelde Enschede zich tot dienstencentrum. Op 14 september 1963 opende de nieuwe Technische Hogeschool Twente (later Universiteit Twente) haar deuren. Ook is er een aantal belangrijke zorginstellingen gevestigd, onder meer het Medisch Spectrum Twente (MST) en revalidatiecentrum Het Roessingh. De binnenstad werd vanaf de jaren '80 gerevitaliseerd door de aanleg van een autovrij stadserf en het invullen van vrijgekomen industrieterreinen met woningen, winkelcentra en kantoren. Enschede vormt ruimtelijk gezien met Hengelo, Borne en het Duitse Gronau (Westfalen) een agglomeratie met bijna 400.000 inwoners. In de jaren '90 werden er plannen ontwikkeld om de gemeenten Enschede, Hengelo en Borne samen te voegen tot één gemeente Twentestad. In 2000 werd van dat plan afgezien, vooral omdat een in Hengelo gehouden referendum had uitgewezen dat er zo goed als geen draagvlak onder de plaatselijke bevolking bestond. Sinds 2001 werd intensiever samengewerkt tussen de gemeenten Enschede, Hengelo, Borne en Almelo, als Netwerkstad Twente. De Netwerkstad werkt samen met Münster en Osnabrück in de Stedendriehoek MONT (Münster, Osnabrück, Netwerkstad Twente). Op 13 mei 2000 vond de vuurwerkramp plaats, waarbij een volledige woonwijk (Roombeek) werd weggevaagd. Er vielen 23 doden (onder wie vier brandweerlieden) en bijna duizend gewonden. In oktober 2000 werd begonnen met het bouwrijp maken van een deel van het rampgebied. Op 1 mei 2001 gaf burgemeester Mans het officiële startsein voor het eerste wederopbouwproject. De wederopbouw is nog (2008) in volle gang, maar begint al behoorlijk vorm te krijgen.


Parken

Abraham Ledeboerpark (Hengelosestraat); Blijdensteinpark (Boulevard 1945); Cromhoffpark (maakt deel uit van de ontwikkelingsplannen van de Zuiderval); Florapark (Laaressingel); G.J. van Heekpark (Boddenkampsingel/Hengelosestraat); Thomas Ainsworthpark (Pathmossingel); Volkspark (Parkweg); Wesselerbrinkpark (Broekheurne Ring Zuid); Wooldrikspark (Gronausestraat); Kozakkenpark (Hengelosestraat / Goolkateweg); Gedenkparken: Boerenkerkhof (Deurningerstraat), Espoortstraat (Espoortstraat), R.K. begraafplaats (Gronausestraat - rooms-katholiek), Joods kerkhof (Kneedweg), Oosterbegraafplaats (Noord Esmarkerrondweg), Westerbegraafplaats (Hengelosestraat)


Uitgaansleven

Enschede heeft zoals veel studentensteden een levendig uitgaansleven. Met name op de Oude Markt en in de zijstraten hiervan zijn veel uitgaansgelegenheden te vinden. Voorbeelden daarvan zijn de populaire 'Skihut', de 'Poort van Kleef' en discotheek 'Lunatic'. Enschede bezit eveneens een poppodium, genaamd Atak. Tot midden jaren zestig waren er in Enschede een kleine veertig buurtkroegen. Door de opkomst van de televisie zijn deze grotendeels verdwenen. Er zijn plannen om het gebouw waar de vroegere bioscoop (Alhambra) zat ook te gebruiken voor recreatie.


Verkeer en vervoer

Auto. Enschede kent een volledige ringweg die als hoofdader van de stad fungeert. Enschede heeft aansluiting op het rijkswegennet door middel van de A/N35 en de N18. Onder en aan de rand van het centrum zijn verschillende parkeergelegenheden, waarvan de bekendste en grootste de Van Heekgarage is, die zich onder het Van Heekplein bevindt. Het is de grootste ondergrondse parkeergarage van Nederland met een capaciteit van 1.650 auto's. Trein. Station Enschede is sinds 2001 een 'dubbel eindstation'. Er is aan de ene kant een rechtstreekse verbinding met Schiphol, Den Haag, Rotterdam en Zwolle en aan de andere kant tegenwoordig weer met Münster en Dortmund. In beide gevallen is Enschede het eindstation. De treinen richting Duitsland worden verzorgd door de DB Regio en Prignitzer Eisenbahn, waarvan een gedeelte kort grensverkeer is. De overige verbindingen naar bestemmingen in Nederland worden verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen. Station Enschede Drienerlo ligt in het B&S park, vlakbij de Universiteit Twente en de Grolsch Veste en wordt veelvuldig gebruikt door studenten en voetbalfans. Station Enschede De Eschmarke ligt in de vinex-wijk de Eschmarke. De treinen van/naar Duitsland stoppen ieder half uur bij dit station. Ook het Enschedese dorp Glanerbrug heeft een eigen treinstation. Ook deze halte worden aangedaan door de treinen van/naar Duitsland. Vroeger had Enschede ook nog een rechtstreekse verbinding met Boekelo-Haaksbergen en Oldenzaal (Spoorlijn Boekelo - Oldenzaal EO) en met Ahaus (Spoorlijn Enschede-Zuid - Ahaus (Zuiderspoor)) maar deze lijnen zijn beide opgeheven. Verder had Enschede nog twee stations: station Enschede-Noord en station Enschede-Zuid. Bus. Enschede heeft een uitgebreid busnetwerk verzorgd door Connexxion en Syntus. Er zijn de afgelopen jaren meerdere busbanen gerealiseerd.


Water

Enschede heeft een haven aan een eindpunt van het Twentekanaal. Ook lopen er enkele beken door de stad. Momenteel zijn de gemeente en het Waterschap Regge en Dinkel bezig om de negen kilometer lange Roombeek weer bovengronds te laten stromen. Deze beek begint bij voetbalvereniging Vosta en loopt door de herbouwde wijk Roombeek en stroomt vervolgens door het G.J. van Heekpark. Andere beken in Enschede zijn: Heutinkbeek, Bruninksbeek, Glanerbeek, Rutbeek (gelijknamig met het Recreatiepark Het Rutbeek), Teesinkbeek, Houwbeek. (Bron: Wikipedia)


> Meer over wonen in Enschede

Contact met Interveste

Facebook Messenger