Aziatische huizen worden door natuur opgegeten

Nee, deze titel kondigt geen science fiction verhaal aan. Het is ook geen schreeuwerige titel die je op het verkeerde been zet qua inhoud. Nee, vandaag lees je het verhaal van dit verlaten vissersdorpje in China, op één van de Shengsi Islands. Wat gebeurt daar met leegstaande huizen?

Shengsan5

De Shengsi Islands, een plek waar normaliter alleen nog locals komen: het is een groep van 394 eilandjes, waarvan er slechts 18 bewoonbaar zijn. Op één van die eilandjes vind je, als je goed kijkt, dit verlaten vissersdorpje. Een groot contrast, als je het vergelijkt met het drukke Chinese stadsleven zo’n twee uur verderop. Dankzij het subtropische klimaat op de eilandjes is de visvangst in het gebied ideaal, en trekt het nog steeds vele vissers. Sommige eilandjes worden door Chinezen gebruikt om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur, gezien het schone zeewater met verschillende spots om te zwemmen en te zonnen, en de restaurantjes je heerlijke zeevruchten in een restaurant kunt eten.

Shengsan2

Shengsan Island was één van de bewoonbare eilandjes waar een relatief klein deel van de Chinese bevolking woonde. In de jaren ’90 begon het eiland echter leeg te stromen. Inwoners verhuisden naar het vaste land om problemen met de toevoer van levensmiddelen en scholing achter zich te laten. What’s left: een eiland dat vrijwel volledig is overgenomen door de natuur. De wegen zijn begroeid, de huizen zijn verstopt door klimop: de oorspronkelijke staat van het dorp is ver te zoeken.

Shengsan Island is het levende bewijs wat er kan gebeuren bij leegstand. In dit geval levert het wél mooie plaatjes op, maar natuurlijk hadden er ook andere dingen met dit eiland kunnen gebeuren.

Shengsan 3

 

 


Facebook antwoorden
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn