Welkom in ‘s werelds grootste spookstad

In de woestijn van Noord-China werd de stad Ordos ontworpen om de bekroonde glorie van Inner Mongolië te worden. Kangbashi District, onderdeel van Ordos, moest een miljoen personen kunnen huisvesten. Het stadsdeel beslaat zo’n 344 vierkante kilometer en is zo’n 25 kilometer verwijderd van de stad Dongsheng. Slechts 2% van alle gebouwen werd ooit gevuld; de rest is grotendeels achtergelaten om te vervallen. Ordos wordt ook wel China’s Spookstad genoemd.

Het ontstaan van een spookstad

Toen een samensmelting van projectontwikkelaars in 2003 een nieuw stedelijk centrum begon te plannen net buiten de bestaande stad Ordos, genaamd Kangbashi District, leek Ordos het futuristische kroonjuweel te worden van de Chinese stadstaten.

Niemand verwachtte echter hoe snel deze nieuwe ontwikkeling plat op zijn gezicht zou vallen. Deadlines werden niet gehaald, leningen werden niet verstrekt en investeerders trokken zich terug voordat projecten konden worden voltooid. Hierdoor bleven hele straten met onafgemaakte gebouwen achter. De belachelijke verblijfskosten in deze droomstad hebben veel toekomstige bewoners afgeschrikt. Zelfs volledig afgewerkte appartementen werden moeilijk verkoopbaar.

Terwijl sommige ontwikkelaars nog steeds werken aan hun ondankbare bouwprojecten, zijn anderen druk bezig prijzen te verlagen. De huizenprijzen in Kangbashi zijn gedaald van 1.100 dollar naar 470 dollar per vierkante meter, alleen al in de afgelopen vijf jaar. Tegenwoordig is het Kangbashi-district, dat gepland was voor meer dan een miljoen inwoners, de thuishaven van een eenzame 20.000 mensen. De overige 98% van alle leegstaande woningen zijn helemaal verlaten.

Documentaire

In de onderstaande video is een korte documentaire te zien met daarin indrukwekkende beelden van de spookstad Ordos.

Facebook antwoorden
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn