Spookpark opnieuw open

Spreepark Berlijn

Het reuzenrad in het Spreepark

Eerder schreven we al enkele artikelen over pretparken en leegstaande zwembaden zoals De Tongelreep en het Land van Ooit. Ook in het buitenland zijn leegstaande pretparken te vinden zoals Nara Dreamland of het waterpark in Vietnam. Maar nu is een van de bekendste leegstaande parken van Europa opnieuw geopend voor bezoekers: Het Spreepark in Berlijn.

Eigenlijk is elke attraktie een kijkattraktie geworden, want veel van de constructies zijn te gevaarlijk geworden om nog te laten werken. Maar of dat het park minder gewild maakt? Nee hoor! De aankomende twee maanden kun je er al niet meer terecht, want alle tickets zijn verkocht!

DDR park trok ruim anderhalf miljoen bezoekers

Het park is 23,4 hectare groot en werd in 1969 geopend onder de naam Kulturpark Plänterwald. Het was in de DDR tijd het enige pretpark en kreeg jaarlijks ruim anderhalf miljoen bezoekers (ter info: de Efteling trekt momenteel meer dan 4.5 miljoen bezoekers per jaar). Na de val van de muur werd het park opnieuw ingericht zodat de Westerse Duitsers er ook naar toe wilden gaan. De naam werd veranderd naar Spreepark. Helaas, door de verslechterde economie van Duitsland in de jaren ’90 liepen ook de bezoekersaantallen hard achteruit tot nog maar 400.000 per jaar. Het park werd in 2001 failliet verklaard.

Opgekocht door Berlijn

In 2014 kocht de stad Berlijn het park op omdat het een illegaal oord werd voor allerlei avonturiers en urban expolorers. Dit zijn avonturiers (en veelal fotografen) die op zoek zijn naar mooie verlaten oorden. Het hek werd vele malen kapot geknipt zodat de explorers er met hun apparatuur doorheen konden. Tevens leek het Spreepark een dumpgebied te worden voor afval. Berlijn gaf in 2016 de organisatie ‘Grün Berlin’ de opdracht het park op te schonen en opnieuw toegankelijk te maken.

Cultureel park

Het doel is om van het Spreepark eem cultureel park maken met veel kunst, theater en evenementen. Grün Berlin verzorgt nu ook de rondleidingen die je voor 5 euro kunt reserveren. De website geeft op de bestelpagina aan dat je pas na mei weer terecht kunt voor een reservering. In 2020 hoopt de organisatie het park opnieuw te openen.

Geen zin om naar Berlijn te gaan? Er zijn op Youtube meerdere filmpjes te vinden van het park. Zoals onderstaand filmpje die laat zien hoe de wildwaterbaan destijds werkte en hoe het er nu uit ziet:

Een ding is zeker: Het is echt wel iets anders dan de Efteling. Maar als je van avontuur en geschiedenis houdt, zit je hier gebeiteld. Onze meeste bewoners zijn avontuurlijk ingesteld dus, mocht je gaan: stuur dan ook even je foto’s naar ons: We delen ze graag met een ieder.

Tickets: https://gruen-berlin.de/spreepark/besucherinformation 

 

Facebook antwoorden
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn