Interveste - Testimonial Frank van Leeuwen: Huismeester in Nijmegen - Standvast Wonen

Huismeester Frank van Leeuwen

Frank van Leeuwen is een ondernemend type. Hij is een van Interveste’s huismeesters in Nijmegen, doet vrijwilligerswerk en heeft net zijn baan opgezegd om op wereldreis te gaan. Voordat hij op het vliegtuig stapt, spreken we met hem over het huismeesterschap in Nijmegen.

Hoe lang woon je inmiddels voor Interveste?

Ruim vier jaar alweer. Eerst woonde ik in ’s-Hertogenbosch, na drie maanden stopte dat project en ben ik doorgeplaatst naar Nijmegen. Dat kwam goed uit, want daar werkte ik ook. Inmiddels woon ik bijna vier jaar op de Malvert en vanaf het begin ben ik hier een van de huismeesters. Omdat het een groot project is, zijn we met drie huismeesters en hebben we het complex verdeeld.

In dit project ben je huismeester, waarom en hoe ben je dit geworden?

De regiobeheerder kende mij al van de bewoning in ’s-Hertogenbosch en vroeg mij of ik interesse had in het huismeesterschap in Nijmegen. Dat had ik zeker, ik ben technisch opgevoed. Mijn vader was hoofd Technische Dienst, dus in de vakanties had ik daar altijd een bijbaantje. Niet alleen het technische deel vind ik leuk, ook op sociaal vlak heb je meer contact met bewoners, buurtgenoten en Interveste. Als je een bewoner helpt door bijvoorbeeld een lekkage te verhelpen, is het mooi om te zien dat dit zo gewaardeerd wordt. Omdat ik eerst ‘gewoon’ huiswacht was, kan ik het verschil goed merken, die betrokkenheid spreekt mij ontzettend aan. Het is ook een goede aanvulling binnen het tijdelijk wonen, als huismeester ben je vaak de ogen en oren van Interveste ter plaatse en dit komt het beheer van het project ten goede.

Welke klussen kom je het meeste tegen?

Meestal heeft het iets met de verwarming te maken. De ketel is bijvoorbeeld niet goed gevuld of de verwarming moet ontlucht worden. Sowieso zijn er altijd wel wat klusjes te doen, maar merk je wel een toename als het winter begint te worden. Nadat ik bij een bewoner geweest ben, mail ik Interveste even dat het opgelost is. Ik liep eens een ronde door de buurt om te zien of alles goed ging en ontdekte acht enorme vuilniszakken vol met blikken. Geen idee waar ze vandaag kwamen, misschien heeft iemand zijn verzameling weg gedaan. Soms blijft de portiekdeur open staan en staat er grofvuil in de gang. Als ik zoiets zie, dan geef ik Interveste direct een seintje en daarnaast komt de gemeente ook vaak een ronde door de buurt doen. Zo houden we gezamenlijk de wijk leefbaar.

Goed dat je dat zegt. Hoe is de leefbaarheid in de wijk en hoe zou deze zijn als er geen tijdelijke bewoning zou zijn?

Ik was een van de eerste tijdelijke bewoners en heb de hele verandering van reguliere huurders naar tijdelijke huurders meegemaakt. Het is nu wel wat rustiger, omdat er eerst erg veel gezinnen woonden. Toen veel reguliere bewoners net vertrokken waren en de appartementen leeg stonden om aan Interveste overgedragen te worden, was er zeker een toename van inbraken in de bergingen. Na de komst van de tijdelijke bewoners is dat ook weer afgenomen, net als het rondhangen van jongeren uit de omliggende wijken. En dat wij als huismeester regelmatig een rondje door de buurt lopen, heeft ook zeker een positieve invloed.

Merk je verschil tussen regulier huren en tijdelijk wonen?

Behalve de kosten? Ik heb alleen via Interveste tijdelijk gewoond en hier merk ik geen verschil met regulier wonen. Ja, de opzegtermijn is korter, maar dat weet je vanaf het begin en daar houd je rekening mee. Ik vind het maatschappelijk belang van dit soort bewoning erg belangrijk, Interveste en ik hebben zo een win-win situatie. Veel van mijn vrienden woonden al antikraak en met de lange wachtlijsten van tegenwoordig, was de stap naar tijdelijk wonen dan ook een logische voor mij.

Meer testimonials

Stuur ons een bericht