Interveste - Testimonial Woonpartners, Bruikleen in Helmond

Woonpartners Helmond

Stichting Woonpartners is een van de drie woningcorporaties gevestigd in Helmond en maakt sinds 2006 gebruik van de diensten van Interveste. Woonpartners’ Team Herstructurering, bestaande uit Maureen Kolenberg, Marieke van Wetten en Ton van Mierlo, vertellen over het leegstandbeheer in Helmond.

Team Herstructurering

Met zo’n 8.000 woningen in Helmond, speelt er altijd wel een herstructureringsproject, of het nou om renovatie of sloop gaat. Om dit in goede banen te leiden heeft Woonpartners hiervoor het Team Herstructurering in het leven geroepen, aldus Maureen die de coördinatie binnen dit team voert. Marieke vertelt dat het team goed geolied is en direct in beeld komt zodra er een sloopbericht is. Ze verzorgen bijvoorbeeld de huisbezoeken, mutaties binnen de herstructureringsprojecten en verhuisvergoedingen. Naast de huisbezoeken zijn Maureen en Marieke veel op kantoor werkzaam, terwijl Ton in de wijken zelf aanwezig is voor een goed verloop. Het team herstructurering is dan ook het directe aanspreekpunt voor Interveste en vice versa.

Hoe werd de leegstand verzorgd vóór de start van onze samenwerking in 2006?

‘De woningen die leeg kwamen te staan werden dicht getimmerd’, vertelt Maureen, ‘maar uiteindelijk bleek dit niet de goede oplossing te zijn.’ Er ontstond veel overlast van ongedierte en de straten lagen er verlaten bij; sommige bewoners hadden alleen nog maar leegstaande woningen om zich heen en dat is niet prettig wonen. Een oud medewerkster van Woonpartners was bekend met Interveste en zo startte begin 2006 het eerste herstructureringsproject met tijdelijke bewoning in Binnenstad Oost van Helmond. Werd in het begin voornamelijk gebruik gemaakt van bruikleenovereenkomsten, tegenwoordig wordt de leegstand grotendeels opgevuld met tijdelijke huurovereenkomsten. Maureen vertelt dat de voornaamste reden hiervoor het ontvangen van huurpenningen is. ‘Omdat de uithuizing van reguliere huurders behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen, is de minimale periode van zes maanden geen enkel probleem’, vertelt Maureen en Marieke vult direct aan dat de bewoners de tijdelijke invulling een fijn idee vinden, omdat de buurt zo leefbaar blijft.

Beide medewerksters vertellen dat ze altijd spreken over bruikleen en niet over antikraak: ‘Dat klinkt al snel negatief, wat natuurlijk niet het geval is. Tijdens huisbezoeken en in nieuwsbrieven lichten we onze huurders uitgebreid toe hoe de tijdelijke bewoning werkt en vooral wat de voordelen voor onze huurders zijn.’

Werkt Woonpartners alleen met Interveste als vastgoedbeheerder?

Naast Interveste is er één andere beheerder die woningen in de Binnenstad beheert. We hebben wel eens gesprekken met andere partijen om te zien hoe zij de zaken aanpakken, maar we zijn zeer tevreden over Interveste, al houden we de huidige partijen graag scherp. Het is prettig dat Interveste extra’s biedt, zoals bijvoorbeeld De kleine Suggeste (red.: juridische nieuwsbrief). De casussen zijn echte praktijkvoorbeelden en regelmatig sturen we het door naar andere collega’s ter inspiratie, we leren er echt wat van. De verdere communicatie met Interveste verloopt zeer goed, de e-mails worden snel beantwoord en het is fijn in de regiobeheerder een vaste contactpersoon te vinden. De screening van bewoners werkt goed, in al die jaren hebben we nauwelijks problemen gehad. Sterker nog, op de door ons gewenste opleverdatum zijn altijd alle woningen leeg en bezemschoon. Fijn dat we hier geen omkijken naar hoeven te hebben!

Meer testimonials

Stuur ons een bericht