Eén van de speerpunten bij Bibliotheek West-Brabant is de bestrijding van laaggeletterdheid. 1 op de 9 mensen (16-65 jaar) in Nederland is laaggeletterd. Zij kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen of hebben onvoldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen doen aan onze samenleving. Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven!

Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar taalvaardigheid te verbeteren. Hiertoe bieden wij diverse taalactiviteiten aan zowel binnen de bibliotheek als daarbuiten. Hiervoor zijn wij op zoek naar taalvrijwilligers met geduld en inlevingsvermogen.

Wat zijn de werkzaamheden?
Het taalcafé is bedoeld om anderstaligen, die nog maar kort of al lang in Nederland wonen, de gelegenheid te geven om op een informele manier het spreken van de Nederlandse taal te oefenen. Daarnaast staat sociaal contact centraal voor álle bezoekers. In een informele sfeer worden gesprekken gevoerd, over alledaagse dingen zoals werk, eten, hobby’s, met als voertaal Nederlands.

  • Jij bent daarbij structureel aanwezig om gesprekken te voeren.
  • Je ontvangt de bezoekers en zorgt voor een prettige sfeer. Je helpt zo mee om de bibliotheek tot een leerzame ontmoetingsplaats te maken.
  • Daarnaast help je mee met de voorbereidingen. Denk daarbij aan
  • Het klaarzetten van koffie/thee, tafels/stoelen en andere (spel-)materialen, maar zeker ook aan het bedenken van thema’s en gespreksonderwerpen.
  • Het onderhouden van het contact met anderen vrijwilligers en het bieden van begeleiding waar nodig.
  • Het onderhouden van externe contacten om het Taalcafé bekendheid te geven in deze gemeente.
  • Het in kaart brengen en communiceren van de jaarplanning; wanneer is het Taalcafé gesloten?

Wanneer en waar?
Elke donderdag, met als tijdstip 13.30 uur tot 15.00 uur en als locatie de Bibliotheek te Zevenbergen, Kasteelweg 3.

Hopelijk mogen wij bij voldoende bezoekers wekelijks op je rekenen. Een andere frequentie is ook bespreekbaar.

Wat vragen wij van je?

• Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal, een open houding, je bent geduldig en kunt gemakkelijk communiceren uiteraard óók met mensen die de Nederlandse taal slechts beperkt beheersen.

• Je bent flexibel. Het Taalcafé is na maanden gesloten te zijn geweest, weer in oprichting waarbij het in de praktijk de uiteindelijke vorm zal moeten krijgen.

• Je bent bereid deel te nemen aan de basistraining voor taalvrijwilligers. Met als doel o.a. het goed wegwijs worden in de verschillende taalniveaus, leren hoe je laaggeletterde volwassenen beter kunt begeleiden bij het leren lezen en schrijven etc. Deze training duurt ca. 4 dagdelen (3 uur per keer).

• Je bent niet bang om initiatief te nemen en bent creatief als het aankomt op het gesprek op gang houden.

• Je bent digitaal vaardig en kunt zelfstandig werken.

• Uiteraard ben je op beschikbaar op bovengenoemde dagen en tijden. Wij én de deelnemers kunnen op je rekenen.

Wat bieden wij je?

• Als taalvrijwilliger bij Bibliotheek West-Brabant wordt je de kans geboden om jezelf te ontwikkelen zowel op persoonlijk vlak als professioneel.

• Een gratis bibliotheekpas.

• Uiteraard zorgen wij voor een inwerkprogramma en word je op de hoogte gehouden van relevante ontwikkelingen binnen de bibliotheek.

Ben je geïnteresseerd?
Vind jij het leuk om:

  1. Anderen te ontmoeten?
  2. Met de Nederlandse taal bezig te zijn?
  3. In contact te komen met andere culturen?

Meld jezelf dan nu aan! Dit kan door te reageren op deze vacature.


Vrijwilligersprojecten

Wat wij doen

Interveste leegstandbeheer en antikraak is uw dienstverlener voor antikraak wonen, tijdelijk beheer van leegstaand vastgoed en tijdelijke verhuur. Interveste levert maatwerk en innovatieve oplossingen bij herbestemming, herontwikkeling en herstructurering in Nederland. Het vastgoed beheer is bij Interveste in vertrouwde handen. Vele organisaties gingen u al voor. Interveste is in staat om uw leegstand een tijdelijke, nieuwe invulling te geven om zo waardevermindering en een verminderde kans op verhuur of verkoop tegen te gaan.

Woningzoekenden kunnen bij Interveste een antikraak kamer of een antikraak woning huren (bruikleen), maar ook het tijdelijk huren van een woning behoort tot de mogelijkheden. Dit is op basis van de Leegstandwet. Interveste heeft een breed "te huur" aanbod van kamers en huurwoningen, antikraak of tijdelijk.

Startende ondernemers en andere organisaties kunnen bij Interveste terecht voor de huur van tijdelijke werkruimte. Tijdelijke werkruimte biedt ondernemers de mogelijkheid om goedkope bedrijfsruimte te huren op soms unieke locaties.

Bent u in het bezit van leegstaand vastgoed of wilt u meer informatie over de diensten van Interveste, maak dan gebruik van de Interveste Leegstandcoach. Wanneer u direct naar een oplossing zoekt, kunt u gebruik maken van Interveste Direct.

Contact met Interveste

Facebook Messenger