Web push notificaties uitzetten

In deze tutorial gaan we proberen uit te leggen hoe je Web Push Notificaties uit kunt zetten in verschillende browsers. We zullen dit zo precies mogelijk doen, maar door de vele verschillende browsers en versies kan het zijn dat jouw versie afwijkt van onze uitleg. We hopen toch dat het je verder helpt.

Inhoud:


1. Wat zijn Web Push Notificaties

Al een tijdje is het mogelijk om zogenaamde Web Push Notificaties te ontvangen in je browser. Dat zijn kleine berichtjes die in je beeldscherm verschijnen met meestal een link naar een artikel of een website.Die berichtjes verschijnen er niet zomaar. Je moet met je browser eerder op de website zijn geweest die deze berichtjes verstuurd. Je kunt in elke browser aangeven dat je deze berichtjes wilt ontvangen. Je kunt dus bij dezelfde website met zowel je iPad, je laptop, je desktop en je mobieltje aangeven dat je meldingen wilt ontvangen. Als je enkel met je iPad aangeeft zo’n berichtje te willen ontvangen dan komen de meldingen ook enkel binnen op je iPad. Wil je ze niet langer ontvangen, dan zul je dit ook echt op je iPad weer uit moeten zetten. Heb je het op vier verschillende apparaten aangezet, dan moet je dus per apparaat de meldingen apart verwijderen.

Hoe weet die website nu dat ik die meldingen zou willen?

Dat heb je zelf aangegeven. Huh? Ja echt waar. Soms heb je het zelf niet door omdat er tegenwoordig zoveel van die pop-ups, cookiemeldingen en berichtjes verschijnen. Je klikt op de eerste de beste knop en hop: je meldt je aan voor notificaties. Soms is het echter ook bewust. Bij Interveste kun je ook aangeven dat je je aan wilt melden. Je ontvangt dan bijvoorbeeld een deel van ons aanbod via de berichtjes.

Wanneer stoppen de meldingen?

Als je terug gaat naar de fabrieksinstellingen van je telefoon en je browser instellingen worden overschreven dan worden alle meldingen direct uitgeschakeld. Ook als je op je computer je browser verwijdert en weer (zonder de oude instellingen) installeert. Of als je Windows of IOS opnieuw installeert. Maar je kunt ze ook zelf weer uitschakelen. Die optie zit een beetje verborgen, maar kun je zelf bij elk apparaat doen. We zullen nu uitleggen hoe dit werkt.

2. Web Push Notificaties uitschakelen

2.1 Mobiele telefoon – Chrome voor Android

  1. STAP 1
    Open Chrome op je Android telefoon. Je herkent Chrome aan onderstaand icoontje. Start je Internet met een ander icoontje? Dan gebruik je dus ook een andere browser (bijvoorbeeld de Browser van Samsung).
  2. STAP 2
    Klik op de drie puntjes rechtsbovenin
  3. STAP 3
    Scroll in het menu naar beneden en zoek “Instellingen”
  4. STAP 4
    Klik bij Basisinstellingen op “Meldingen”
  5. STAP 5
    Onderaan, klik op “Instellingen meldingen in app”
  6. STAP 6
    Onder ‘Toegestaan’ zie je alle sites die je hebt goedgekeurd. Als je geen meldingen meer wilt ontvangen klik je op de website die je wilt aanpassen. In het scherm daarna klik je op de blauwe knop “Wissen en opnieuw instellen”.
    De meldingen stoppen nu in deze browser.

 

2.2 Mobiele telefoon – Samsung Internet

  1. STAP 1
    Open de Samsung Browser. Je herkent deze aan onderstaand icoontje. Start je Internet met een ander icoontje? Dan gebruik je dus ook een andere browser (bijvoorbeeld de Chrome Browser).
  2. STAP 2
    Klik rechtsonderin op het hamburgermenu (drie streepjes)
  3. STAP 3
    Klik op instellingen
  4. STAP 4
    Klik onder het kopje Geavanceerd naar “Sites en Downloads”
  5. STAP 5
    Klik op Meldingen
  6. STAP 6
    Het kan zijn dat dit scherm leeg is. Klik op de drie puntjes links bovenin. Er verschijnt nu “Sites toestaan of Blokkeren”. Klik daarop.
  7. STAP 7
    Je overzicht met sites die notificaties/meldingen mogen versturen verschijnt. Wil je een site weg hebben uit de lijst? Druk er dan iets langer op: onderop verschijnt een prullenbakje. Je kunt nu de sites van je keuze verwijderen uit de lijst en je ontvangt dan niet langer de notificaties of meldingen van de website.