Antikraak in de Club van Sinterklaas

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Loenen aan de Vecht is vooral bekend om zijn prachtige ligging aan rivier de Vecht. En binnenkort zal het dorp ook in menig bioscoopzaal voorbijkomen als de Club van Sinterklaas achter een pratend paard aan zit. De pieten staan op de daken en het paard rent dwars door Loenen, over de Vechtbrug. En het brugwachtershuisje bij deze Vechtburg wordt beheerd door Interveste.

photo“Van zo’n grote film zou je denken dat ze het ver van te voren plannen,” zo legt bewoner Michiel uit. “Maar een dag van te voren kregen we te horen dat er filmopnames zouden zijn. Op de opnamedag klommen de zwarte Pieten van de Club van Sinterklaas op de daken. Best apart, zo in april.”

Het Pratende Paard

In “De Club van Sinterklaas en het pratende paard” is te zien hoe Amerigo door de straten van Loenen aan de Vecht rent. Amerigo blijkt ineens te kunnen praten (stem van Carlo Boszhard). Voordat de pieten door hebben wat er gebeurt, wordt het paard gestolen door de nare boef Jef Vandenare. Hij wil Amerigo mee laten doen aan een talentenjacht. Maar zonder Amerigo kan het Sinterklaasfeest niet doorgaan. Je begrijpt dat het bijzonder spannend wordt of het grote sinterklaasfeest nog wel plaats zal kunnen gaan vinden…

Antikraak Utrecht (Loenen ad Vecht) met uitzicht op water
Uitzicht over de Vecht bij Loenen

Antikraak brugwachtershuisje

Het is te eigenlijk wel te begrijpen dat ze voor Loenen hebben gekozen want het is een prachtig dorp en het leent zich dan ook uitstekend voor filmmateriaal. Er wonen slechts 4300 mensen. Toch staan er 144 panden geregistreerd op de lijst van rijksmonumenten.

Michiel woont al eventjes in het oude brugwachtershuisje bij de Vechtbrug. Het is eigenlijk jammer dat ze de film niet in de winter hebben opgenomen, want zo legt Michiel uit:”Dan is het hier helemaal prachtig. Met sneeuw en ijs wordt alles nog mooier. Ik heb er al over nagedacht een ‘koek een zopie’-kraam te starten vanaf het aanlegsteigertje achter het huis. Maar ook als het regent is de Vecht prachtig. Dan spettert de regen op het zwarte water en is het net alsof er geen rivier meer stroomt, maar het water op een weg spat.”

Antikraak brugwachtershuisje Loenen aan de Vecht (Provincie Utrecht)
Antikraak brugwachtershuisje bij de Vecht

“Ik heb goed contact met de huidige brugwachters. Vooral in de zomer varen er heel veel bootjes over de Vecht. Heel veel recreatiemensen en dan is het extra druk voor de brugwachters.”

Het huisje stamt uit begin van de vorige eeuw. Een klomp buiten herinnert nog aan de tijd dat de brugwachters met klompen geld inden. Nu mag dat niet meer. “Ik vraag me wel eens af hoe het hier vroeger geweest moet zijn. Gewoon eens terug gaan in de tijd, dat lijkt me wel wat.”

Sterrenkok

Een dagdromer is Michiel niet, want hij is Kok bij sterrenrestaurants. Hij deed al eerder mee aan het TV programma Topchefs tegen sterrenchefs. “Was niet echt geweldig leuk om te doen. Alles was zo voorbedacht. Laat mij maar lekker koken en bakken. Risotto’s vind ik leuk om te doen. Maar ik bak ook graag allerlei soorten brood of maak desserts.

Dus als u voortaan in Loenen aan de Vecht over de Vechtbrug loopt en u ruikt versgebakken brood… dan weet u wie er aan het bakken is!

Het brugwachtershuisje in Loenen aan de Vecht en de film van de Club van Sinterklaas zijn vanaf oktober te zien in alle grote bioscopen van Nederland. Bekijk hieronder vast de trailer.