Atelier in monumentaal antikraak pand

In 2008 kreeg Mireille van de Riet een auto-ongeluk waardoor haar leven drastisch zou veranderen. In negatieve zin? Zo zouden we het niet willen noemen. Want Mireille ontdekte een passie en een wereld ging voor haar open.

Mireille was altijd een harde werker. Geen 9 tot 5 mentaliteit, maar continue bezig en actief met onder andere accountmanagement. In 2008 kwam hier vrij abrupt een einde aan. Een auto-ongeluk zorgde ervoor dat ze werd opgezadeld met een bekkentorsie en scheefstaande nekwervels. Revalidatie was verplicht en…dat kost tijd, veel tijd. Het harde werken moest plaatsmaken voor iets anders.

Schilderen? Dat kan jij ook!

Gary Jenkins - Schilder
Gary Jenkins – Schilder

Ze ontmoette een kunstschilder die prachtige werken maakte. Hij vertelde haar letterlijk: “Dat kan jij ook.” Maar, zo vertelt Mireille: “Ik geloofde hem niet. Ik vertelde hem dat ik absoluut geen gevoel voor perspectief had en helemaal niet creatief ingesteld was. Maar, het intrigeerde me wel en ik vond het eigenlijk zo leuk dat ik alle confrontaties aan ging om het toch te leren. Ik wist dat ik een rechterhersenhelft had, maar benutte deze absoluut niet. Daar moest en zou verandering in komen.”

Om het concreet te maken wilde ik er een cursus voor volgen en zo kwam ik in aanraking met Gary Jenkins. Gary Jenkins wordt ook wel omschreven als de Bob Ross van nu. Ze hebben gemeen dat beiden de zogenaamde ‘nat-in-nat’ technologie gebruiken. Bob Ross schilderde voornamelijk landschappen, Gary Jenkins is vooral bekend om zijn dieren en bloemen, en dan met name rozen. Enfin, Het bedrijf ‘Kunst van de Riet’ was geboren.

Cursussen bij Omroep Max

Tijdelijke-Werkruimte-Waalwijk-Mireille-van-de-Riet
Mireille van de Riet

Toen ik de techniek onder de knie had (na veel te hebben geoefend uiteraard), bedacht ik dat het wel eens heel interessant zou zijn om een cursus te geven aan leden van Omroep Max. Ik gaf cursussen in hun studio. Helaas draaide er geen TV-camera mee. Ook de 50+ beurs heb ik aangedaan, want daar zit toch wel een groot deel van de doelgroep. “Ik dacht, als ik het doe, dan wil ik het wel gelijk goed doen. Ik deed dan ook alles om de naamsbekendheid van ‘Kunst van de Riet’ op te bouwen. Om mijn basiskennis te versterken, startte ik in 2009 ook nog een opleiding aan de kunstacademie.”

“In 2010 kwam ik met revalideren niet verder. Ik heb mijzelf maar genezen verklaard. Het ging eigenlijk wel prima, maar er was een nadeel: Ik reisde rond door heel het land met mijn bus en laadde dan op locatie alles in en uit: schildersezels, doeken, verf, kwasten. Dat was fysiek veel te belastend. ik moest een vaste plek vinden.”

Monumentaal pand in Waalwijk

Tijdelijke-Werkruimte-Waalwijk-01“Toen kwam ik in contact met Interveste. Er zou een tijdelijke werkruimte vrijkomen in Waalwijk, een prachtig monumentaal pand met glas-in-lood-ramen en veel marmer. Ik ging op gesprek en tekende om het gehele gebouw te mogen gebruiken voor mijn atelier en werkruimte. Nu gebruik ik een ruimte voor mijn eigen atelier, maar ik geef ook workshops in een andere ruimte.”

In weer een andere ruimte staat een proefopstelling. “Hier ben ik bezig om cursussen op te gaan nemen als video. Het moet nog wat professioneler met betere apparatuur, maar dit is een start. Vanuit mijn eigen webwinkel verkoop ik allerlei schildersattributen als aanvulling op de cursussen en workshops. Daarnaast maak ik ook nog schilderijen in opdracht.”

“Het is jammer dat het pand niet opgeknapt wordt, want het is eigenlijk te mooi om zo maar te laten staan. En ja de stookkosten zijn erg hoog omdat het niet geïsoleerd is. Dan verwarm ik maar een paar ruimtes minder. Maar het is wel een prachtig pand!”, legt Mireille uit.

Op de website van Kunst van de Riet vind je meer informatie over de Gary Jenkins cursussen en workshops. Ook de webwinkel van Kunst van de Riet is hier te vinden.