De redder in nood

De-redder-in-nood-Antikraak-Interveste-04

Als Karin vertelt aan anderen dat ze in de wijk Stiphout woont, krijgt ze vaak de verbaasde reactie: “Zo…dat is een dure wijk!”. Wanneer ze daarna vertelt voor welk bedrag ze er woont, kan niemand zijn oren geloven.

“Vorig jaar ben ik bij mijn ex-man weggegaan en toen zat ik zonder woonruimte”, vertelt Karin vanaf de bank in haar gezellig ingerichte woonkamer. De kamer hangt vol met persoonlijke eigendommen zoals posters en foto’s van haar familie en kinderen. “Hier in Helmond, waar ik werk, is het moeilijk om een woning te vinden dus ik was genoodzaakt bij mijn moeder te verblijven. Vanaf daar ben ik constant op zoek gegaan naar een voor mij betaalbare woonruimte. Twaalf weken later zag ik op de website van Interveste dat er een kamer in deze woning beschikbaar was. Ik heb mezelf gelijk ingeschreven waarna ik gebeld en gemaild heb dat ik interesse had.”

“Op vrijdag heb ik deze woning gezien en maandag kon ik langskomen voor een bezichtiging. In het begin was er een probleem met het aanleveren van enkele documenten, maar ik werd daarmee prima geholpen door mijn werkgever en Interveste”, vertelt Karin. “In het weekend moest ik dus bellen, bellen, bellen maar uiteindelijk was alles in orde. Er waren nog anderen met interesse in de woning maar zij hadden hun papieren niet op orde waardoor ik er gelijk terechtkon. Ik was dolgelukkig want ik zag de lege kamer en had al gelijk een heel beeld voor ogen hoe ik het in zou gaan richten.”

10 kamers, 2 toiletten, douche, badkamer, keuken -> €180

De-redder-in-nood-Antikraak-Interveste-02Karin geeft ons een rondleiding door het huis waar ze woont met haar huisgenoten. Als we boven gaan kijken, komt de verrassing dat iedere bewoner twee kamers heeft: een woonkamer en een aparte slaapkamer erbij. “Het huis heeft tien kamers, een keuken, twee toiletten, eentje met douche, een badkamer met bad en dat voor maar 180 euro per maand per bewoner”, vertelt Karin trots. “Er is ook nog een tuin, een bijkeuken, een garage, een balkon en ga zo maar door.”

Terwijl we door het huis lopen wat door sommigen omschreven wordt als een modern vormgegeven villa, vertelt Karin hoe ze op antikraak kwam: “Via kennissen ben ik op de hoogte gebracht van de mogelijkheid om antikraak te wonen. Daarna ben ik regelmatig de site van Interveste gaan bekijken. Toen ik nog studeerde ben ik wel bij vrienden in een antikraakpand geweest, maar volgens mij was dat toch meer een kraakpand. Deuren zaten er niet meer in, graffiti en vuilniszakken en afval lagen overal; precies wat je verwacht bij kraken. Bij dit huis is daar helemaal geen sprake van. De sfeer is hier met mijn drie andere huisgenoten echt gezellig en soms eten we ook met zijn allen. Zo leer je ook nog nieuwe mensen kennen.”

Vrienden zijn aangenaam verrast

Karin is duidelijk tevreden met haar woning en huisgenoten: “Vanaf 27 oktober woon ik hier precies een jaar. Ik woon hier hartstikke goed dus ik hoop dat het pand nog heel lang te koop blijft staan.”Het bewonen van het voorheen leegstaande pand biedt meerdere voordelen voor de betrokkenen: “Doordat en ik mijn huisgenoten hier wonen blijven de leidingen in gebruik en blijft alles in huis werken. Wanneer er nu een potentiële koper over de vloer komt, kan die zien hoe het pand er uitziet als het in gebruik is. Als het leeg staat is het heel moeilijk om je voor te stellen wat het kan worden. Vrienden die hier langskomen zijn aangenaam verrast hoe gezellig het is geworden nadat we het hebben ingericht.”

Antikraak kan voor veel woningzoekenden zoals Karin een oplossing bieden. “Met de scheiding kwamen ook financiële problemen, zoals het verkopen van het gezamenlijk huis, schulden van de zaak en ga zo maar door. Als je niks hebt, is antikraak wonen in een pand zoals dit ideaal. Interveste was voor mij de redder in nood.”