Enorme woningkrapte leidt tot frustratie

Vooral jongeren lijken de grote gedupeerden van de krapte in woningmarkt. Ze ervaren boosheid, frustratie, verdriet en stress omdat ze in een voor hun zo belangrijke levensfase niet kunnen leren samen te wonen, gezinnen te stichten of gewoon zelfstandig leren leven. Dat schrijft verzekeraar Aegon afgelopen week in een persbericht.

Bijna alle jongeren geven hetzelfde aan in het onderzoek dat Aegon verrichtte. Negen op de tien van alle ondervraagden zien zeer weinig aanbod en vindt de tijd die het duurt om een woning te vinden veel te lang. Van de jongeren is dat nog meer, namelijk 95%!

90% van de ondervraagden geeft tevens aan dat de woonruimtes die er zijn onbetaalbaar zijn en dat door hoge woonlasten minder budget beschikbaar is voor noodzakelijke uitgaven zoals eten, verzekeren, gezondheidszorg e.d.

Verdeling bij grootte van gemeente:

Ouderen blijven zitten

De moeilijkheid wordt verder groter door ouderen die niet langer doorstromen naar kleinere huisjes en blijven wonen in hun eengezinswoningen. Niet omdat ze niet zouden willen verhuizen, maar voor hen is er ook weinig betaalbaar aanbod beschikbaar. Of ze gaan na het verhuizen het dubbele betalen van wat ze nu uitgeven aan huur. Het is logisch dat ze die stap dan ook maar niet nemen en blijven zitten in een te grote woningen.

Gescheiden stellen

Een andere doelgroep van Interveste is de groep gescheiden stellen. Gescheiden stellen kunnen momenteel bijna onmogelijk echt uit elkaar gaan omdat er voor hen geen extra onderdak gevonden kan worden. Ze moeten dus noodgedwongen bij elkaar blijven wonen. Dit levert een enorme stressfactor op uiteraard.

Net gescheiden

Thuis werken

Door meer thuis te werken is er wel meer kans om ook buiten een stad of druk bewoond gebied passende ruimte te vinden dan enkele jaren terug. Het zoeken van ruimte bestaat tegenwoordig dan ook uit het vinden van compromissen. Je kunt niet zo maar gaan voor wat je het leukste lijkt.

Door thuiswerken is wonen in steden minder van belang geworden.

Het onderzoek van Aegon werd gehouden onder 1000 ondervraagden. Hiervan waren 250 jongeren tussen de 18 en 25 jaar en 250 senioren ouder dan 65 jaar. Deel 1 van het verslag is hier te downloaden. Het tweede deel verschijnt morgen, dinsdag 20 juni 2023.