Groeiende belangstelling voor alternatieve woonvormen

Afgelopen week bracht verzekeraar Aegon de cijfers naar buiten van hun rapport over de woningnood in Nederland. Deze week komen ze met deel twee. Hierin blijkt dat juist door het tekort aan woonruimte, mensen eerder naar alternatieven grijpen zoals tiny houses, vakantiehuisjes en projecten om samen te gaan wonen.

Opvallend is dat vooral jongeren meer willen gaan samenwonen. 54% zegt open te staan voor woningdelen. Bezoekers van de website van Interveste gaven onlangs ook massaal aan dat samenwonen zeker een optie is voor woonruimte. Senioren blijken juist meer heil te zien in vakantiewoningen (34%)  of zelfstandige woonvormen speciaal voor ouderen (44%).

Tiny houses

Jongeren zien oplossing voor woningnood

Jongeren zien vooral een oplossing voor hun woningnood (56%) en het blijkt tevens een motivatie om te besparen op de vaste lasten (46%). Een gebrek aan privacy is overigens ook een reden om het niet te doen (52%). Hier is niet meegenomen om wat voor type huis het gaat.

studenten kopen van maand stufi huis in Detroit

Voordelen voor Senioren

Senioren zien vooral voordelen in de mogelijkheden die sociale woonvormen geven. Zoals in het geval van een kangoeroewoning, waar senioren op hetzelfde terrein als hun volwassen kinderen wonen. Voor senioren is zorg aan huis (53%), een gevoel van veiligheid (44%) en de sociale interactie (37%) erg belangrijk, zo geeft Aegon aan in hun verslag.

Jonge vrouw bezoekt eenzame oude vrouw

Waarschijnlijk ter ondersteuning van het rapport kwam Aegon met een nieuwe opstal- en inboedelverzekering waarbij de nieuwe woonvormen nu ook gedekt worden. Volgens de eigen cijfers zijn vooral jongeren hiervan gecharmeerd.

Samenwonen bij Interveste

Ook bij Interveste kun je al langere tijd samenwonen in veel projecten (dit kun je in Mijn Interveste al aangeven). Binnenkort komt Interveste met een geheel vernieuwd concept voor het samenwonen. Ook bij ons krijgen mensen zo dus nog eerder kans op een woonruimte. En dat is hard nodig in deze tijd, daarover zijn alle partijen het eens.