Samenwonen met een onbekende, zou jij het doen?

Onlangs vroegen we bezoekers van onze website met een mini-enquête of ze zouden willen samenwonen met iemand die ze online hebben leren kennen. Ruim 4000 mensen reageerden op dit onderzoek. We delen de antwoorden graag met je.

Waarom zou jij willen samenwonen?

Een reden om te gaan samenwonen kan gezelligheid zijn. Misschien vind je het wel heel erg stil in huis wanneer je terugkomt van een lange werkdag en vind je het leuk om met iemand te praten over je dag. Het kan ook zijn dat samenwonen je voorkeur heeft om de kosten te delen. En het is ook makkelijk als je niet elke dag zelf hoeft te koken. Hoe je het ook went of keert, samenwonen brengt veel voordelen met zich mee.

Veel mensen die willen samenwonen doen dit met een partner, familielid of misschien wel met een goede vriend. Maar met wie moet je samenwonen wanneer er in jouw omgeving niemand op zoek is naar woonruimte?

Samenwonen met een chatvriend
Samenwonen met een chatvriend

Samenwonen met iemand die je online hebt leren kennen

In het onderzoek dat wij op de website hielden, vroegen wij of mensen ervoor openstaan om met iemand samen te wonen die ze nog niet hebben gezien, maar wel al online hebben leren kennen. Allereerst wat basisinformatie, wel zo handig om te weten: Ongeveer 90% van alle bezoekers gaf aan naar woonruimte op zoek te zijn. Daarvan zocht 73% van de ondervraagden woonruimte voor zichzelf en 19% voor zichzelf en iemand anders . Opmerkelijk vonden wij dat ruim 60% van alle ondervraagden, aangaf wel te willen samenwonen met een online contact of hier voor open te staan. Dat betekent dus samenwonen met een relatief onbekend persoon. Het opende onze ogen. Dat betekent natuurlijk dat we er werk van gaan maken!

Ruim 90% zoekt woonruimte

 

Ruim 60% wil (misschien) wel samenwonen

 

80% wil (misschien) wel samenwonen met iemand die ze enkel van online contact kennen.

Kunnen jullie alvast iets vertellen over dit initiatief?

Wij merken al jaren dat het tekort op de woningmarkt steeds nijpender wordt. Tijdens de coronapandemie merkten we tevens dat eenzaamheid een steeds grotere overhand kreeg en we bedachten destijds al allerlei manieren om de woningnood tegen te gaan. Nu de pandemie al een tijdje achter de rug is, weten we echter dat er nog steeds veel mensen alleen door het leven gaan. En dat is niet altijd een bewuste keuze. Daarom gaan we kijken of het mogelijk is, woningzoekenden vaker samen te laten wonen.

Maar om lukraak mensen bij elkaar te gaan plaatsen lijkt ons geen goed idee. We vinden het belangrijk dat woningzoekenden elkaar vooraf beter leren kennen. En dan nog vóórdat ze de beslissing maken met elkaar te gaan samenwonen.

Hoe gaan jullie dit vormgeven?

Hoe we dit gaan doen? Daar kunnen we nog niet te veel over prijsgeven. Maar achter de schermen wordt al druk gebouwd om dit mogelijk te kunnen maken. Op dit moment zijn we klaar met de eerste ‘blauwdrukken’ en zijn we begonnen met de uitwerking van het initiatief. Wil je graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen omtrent dit initiatief? Houd de komende tijd dan zeker onze website (en deze nieuwsbrief) in de gaten!