Gemeente Utrecht maakt kraken veilig

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

De gemeente Utrecht gaat kraken veilig maken. Het college van de gemeente heeft dinsdagochtend besloten de veiligheid van kraakpanden actief te controleren en handhaven. Kamerlid Teeven (VVD) vindt het de ‘bloody limit’.

De gemeente Utrecht wil met de inspecties voorkomen dat kraakpanden een gevaar vormen voor de bewoners, bezoekers of omwonenden. Als er een vermoeden bestaat dat een pand gezondheids- of veiligheidsrisico’s oplevert, volgt een controle.
 
Brandveiligheid
Tijdens de inspecties zal vooral worden gekeken naar de constructie van het kraakpand, de gas- en elektra-installaties en de brandveiligheid.
 
Gezondheidsrisico’s Ook wordt gekeken naar gezondheidsrisico’s als vocht en tocht in het pand en de eventuele aanwezigheid van schadelijke materialen zoals asbest. Bij gebreken overlegt de gemeente met bewoners om tot een oplossing te komen.
 
‘Bloody limit’
De VVD in de Tweede Kamer reageert dinsdag geschokt. ‘Dit is de bloody limit. Moet ik me hierbij voorstellen dat er een inspecteur bij die krakers op de koffie gaat en vervolgens vraagt of alles in orde is en of de gemeente nog iets voor de heren kan betekenen’, vraagt Kamerlid Fred Teeven zich af.
 
Initiatiefwet Volgens de liberalen zijn het de krakers die zorgen voor veiligheidsrisico’s. Met CDA en ChristenUnie komt de VVD met een initiatiefwet om kraken te verbieden.

Bron: www.gemeente.nu, 5 maart 2008

Datum nieuwsbericht: 05-03-2008