Het Huis te Palenstein

Momenteel beheert Interveste meerdere grote 5- en 6-kamerappartementen voor woningcorporatie Vidomes aan de Florens van Brederodelaan in Zoetermeer. De galerijflat zal plaatsmaken voor nieuwbouw. Deze nieuwbouw maakt deel uit van de vernieuwing van de hele wijk Palenstein. Wij nemen je graag even mee en vertellen je over de geschiedenis en omgeving van de wijk.

Geschiedenis

De naam Zoetermeer stamt af van het in de 17e eeuw drooggelegde Soetermeer. Dit meer ontstond nadat er eeuwen lang veen afgestoken werd. Toen het Soetermeer ingepolderd werd kwamen er steeds meer boeren in de omgeving die boter produceerden. Zoetermeer werd toen ook wel Boterdorp genoemd. Een van de belangrijkste zuivelboeren eind van de 19e eeuw bestaat nog steeds: Nutricia. Begin vorige eeuw zaten er maar liefst 50 boter- en margarineboeren.

Na de Tweede Wereldoorlog bleek dat er een ernstig woningtekort was in de Randstad. In 1962 werd er opdracht gegeven door het bestuur in Zoetermeer om van het dorp een stad te maken. Het dorp groeide hierdoor van 10.000 tot meer dan 120.000 inwoners.

Om ervoor te zorgen dat er veel groenvoorzieningen bleven tussen de woningen werd gekozen om galerijflats te bouwen. De eerste nieuwbouwwijk was Palenstein, waar de eerste heipaal in 1966 de grond in ging.

Palenstein Zoetermeer - Florens van Brederodelaan
De eerste paal wordt geslagen (bron: Beeldbank Zoetermeer)

Kasteel ‘Het Huis te Palenstein’

Tussen 1370 en 1398 liet ridder Willem van Egmond een grote woontoren bouwen aan de Dorpsstraat. Hij noemde dit kasteel: Palenstein. Daar had hij waarschijnlijk niet lang over na hoeven denken, want het gebouw was versterkt en geplaatst op honderden palen.

Het oude kasteel staat er al lang niet meer. De oude palen zijn overigens in de jaren 80 van de vorige eeuw teruggevonden.

Vernieuwing Palenstein

Momenteel wordt er hard gewerkt aan het plan om de wijk Palenstein te vernieuwen. Er zijn al veel resultaten geboekt. Zo is het nieuwe park Palenstein aangelegd, zijn drie flats aan de oostzijde van de wijk gerenoveerd en is de multifunctionele accommodatie Castellum Palensteyn opgeleverd (met een wijkcentrum, Brede School, woningen en huisvesting van maatschappelijke organisaties). Ook zijn de eerste fase van het nieuwbouwcomplex Schoutenhoek en de nieuwe Pr. Bernardschool gebouwd.

De 5 grote galerijflats, waaronder de flat aan de Florens van Brederodelaan, gaan uiteindelijk plaats maken voor nieuwbouw en groenvoorzieningen. 

Info omgeving natuur

Hoewel er altijd al veel groen in de omgeving van Palenstein te vinden is geweest, is er in de wijkvisie voor Palenstein gekozen om een geheel nieuw park aan te leggen: Park Palenstein. Met de aanleg van een openluchttheater is tevens ruimte gemaakt voor theater- en muziekevenementen. Het park verbindt het oude Dorp, het Stadshart, en de wijk Palenstein.

Winkelcentra en verbinding

Op loopafstand van de Florens van Brederodelaan vind je een winkelcentrum met supermarkt, drogisterij, kapper, restaurants etc. Wil je uitgebreider gaan winkelen, dan kan je via station Palenstein op de tram stappen. Een halte verderop stap je uit bij het Stadshart, een ritje van 2 minuten. Dit enorme winkelcentrum huisvest ruim 200 winkels en meer dan 80.000 bezoekers vinden hier per week hun weg. Overigens is station Palenstein deel van de Randstadrail die zorgt voor een directe verbinding met Den haag. Met deze tram sta je in 20 minuten op Den haag Centraal.

Stadshart Zoetermeer nabij Palenstein - Florens van Brederodelaan
Stadshart Zoetermeer met ruim 200 winkels

Activiteiten in wijk Palenstein

Rondom Palenstein is van alles te doen. De wijk heeft een eigen website waarop alle activiteiten en nieuwsfeiten worden getoond. Zo vindt op 13 september 2014 de jaarlijkse Dag van Palenstein plaats, georganiseerd door de bewoners en wijkorganisaties. Op die dag vinden tientallen activiteiten plaats voor jong en oud. Denk hierbij aan optredens van artiesten, rommelmarkten, spelletjes…er is van alles te doen.

Momenteel wordt er door de buurtbewoners gewerkt aan ‘de Kat van Palenstein’, een vijf meter hoge kat die als bouwpakket samen met kunstenaar Niels Lakens in elkaar wordt gezet en geschilderd. Als alle delen beschilderd zijn, wordt de kat op een vlonder geplaatst en te water gelaten. [Update: De Kat is inmiddels weer verwijderd vanwege de slechte staat van het beeld]

Kortom, je kunt met een gerust hart zeggen dat het bruist van activiteiten in Palenstein: er is van alles te doen.

Florens van Brederodelaan

De vernieuwing van de wijk houdt ook in dat de galerijflat aan de Florens van Brederodelaan, plaats zal gaan maken voor nieuwbouw. Maar de flat zal in elk geval niet voor 30 mei 2016 worden gesloopt. Woningcorporatie Vidomes, eigenaar van de galerijflat, heeft Interveste gevraagd de appartementen die nu vrijkomen tegen leegstand te beheren.

Ben jij geïnteresseerd in een van de vrijgekomen 5- en 6-kamer appartementen? Wij verhuren deze nu op basis van tijdelijke verhuur. Kijk voor meer informatie op onze overzichtspagina of stuur een e-mail naar onze werving afdeling. Daar kan je ook algemene vragen over tijdelijk huren van woningen stellen.