Een vrijwilliger met vele kwaliteiten!

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Marco van der Vlugt woont momenteel antikraak in Zoetermeer. Als IT ’er zit hij vaak de hele dag achter zijn bureaustoel, maar gek genoeg houdt Marco niet van stilzitten. Daarom is vrijwilligerswerk voor hem de uitgewezen kans om zijn handen eens flink uit de mouwen te steken.

Wijkvrijwilliger

“Ik hou niet van stilzitten en daarom houd ik naast mijn baan de buurt schoon door zwerfafval op te ruimen. Toen ik begon met het ruimen van afval, haalde ik vaak meerdere vuilniszakken per ronde op. Uiteindelijk werd de wijk steeds schoner en haalde ik steeds minder vuil per ronde op.”

Sociale vlinder

Marco is enorm sociaal en staat altijd klaar om anderen te helpen. Uiteindelijk is hij voor vrijwilligerswerk bij Fonteynenburg terecht gekomen. Fonteynenburg ondersteunt en begeleidt mensen met een psychische kwetsbaarheid om zelfstandig te wonen, leven en werken. “In verband met Corona mocht de Fonteynenburg niet open en kon ik na plaatsing dus niks voor deze mensen betekenen. Dat vind ik heel jammer.” Uiteindelijk is Marco bij Reakt terecht gekomen en is hij gekoppeld aan iemand bij de vriendendienst. “Ik vind dit vrijwilligerswerk echt fantastisch want hiermee kan ik iemand helpen en de nodige steun bieden.”

Sociaal bloed

Op dit moment staat er een verhuizing bovenaan Marco’s to do lijstje: binnenkort verhuist hij namelijk naar Sassenheim! Maar… een vrijwilliger zijn zit in je bloed, want stoppen? Dat doet Marco niet. “Aan de ene kant vind ik het jammer dat ik ga verhuizen, maar ik blijf zeker vrijwilligerswerk doen hoor!” En dat kunnen wij van Club van Vrijwilligers alleen maar bewonderen.

iemand gooit afval in de prullenbakDat er een verhuizing op de planning staat betekent niet dat Marco de vriendendienst in Zoetermeer opgeeft. Nee, sterker nog: Marco maakt al plannen om de man, waar hij regelmatig op bezoek gaat, Sassenheim te laten zien als hij hiervoor openstaat.

Weliswaar is wat afwisseling nooit verkeerd. Marco zal heus nog wel eens wat afval opruimen als hij wat ziet liggen, want Marco ontkomt niet aan zijn “sociale bloed”. Toen hij een rondje in de wijk liep, zag hij ineens buurthuis de JoJo. “Dit was voor mij echt een aangename verrassing, want ik wilde graag weer vrijwilligerswerk doen!” Vertelt Marco.

Door de ramen gluren

“Ik stond voor de ramen van het buurthuis te spieken en zag dat er een aantal vrijwilligers klusjes uitvoerde.” Marco stond al even te gluren toen vervolgens vrolijk de deur opengedaan werd met de vraag of hij even binnen wou komen. “Ik voelde me meteen thuis en er hing echt een goede sfeer!” Na een hoop geklets en wat bakjes koffie verder heeft Marco een rondleiding gekregen. “De JoJo is absoluut geen standaard buurthuis en juist daarom past het zo goed bij mij.” Mezelf afvragend wat hij daarmee bedoelde, heeft Marco ook direct al wat klussen binnengesleept. “Ik mag de elektrische installatie uitbreiden en toevallig heb ik de opleiding elektrotechniek afgerond!” Je kunt het niet beter treffen, zou je zeggen. “Ja, in het verleden heb ik in een technische dienst gewerkt en vind het heerlijk om lekker bezig te zijn. Het is weer eens wat anders naast mijn normale, zittende IT baan, haha!”