NLdoet2021, voor wie ben jij vrijwilliger?

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Op 28 en 29 mei 2021 organiseert het Oranje Fonds, samen met duizenden andere organisaties in het land, NLdoet: de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Gedurende deze twee dagen wordt vrijwilligerswerk eens flink in het zonnetje gezet en nodigen we iedereen uit om met elkaar iets te ondernemen deze dag. 

Deelnemen

Wanneer je deelneemt aan NLdoet, ervaar je hoe leuk vrijwilligerswerk eigenlijk is. Het is daarom de uitgewezen kans om tijdens 28 en 29 mei je handen uit de mouwen te steken. Voor zowel organisatie als vrijwilliger is het mogelijk om mee te doen: waar het voor een organisatie perfect is om klussen geklaard te krijgen, is het voor vrijwilligers mogelijk om een steentje bij te dragen aan de wijk óf voor een ander.

Met welke klussen kan ik meedoen?voedselpakket wordt ingepakt door vrijwilliger

Het leuke van NLdoet is… niks is te gek! Moet het gras van de buurttuinen eens gemaaid worden? Zou het leuk zijn om buurttuinen eens te voorzien van nieuwe plantjes en bloemen? Hebben sommige locaties een flinke schoonmaakbeurt nodig óf moeten er vogelhuisjes getimmerd worden voor in de wijk? Dan ben je bij NLdoet op de goede plek, want juist dit soort acties worden door NLdoet aangemoedigd.

Natuurlijk hoef je niet perse zelf een klus aan te melden want je kunt ook gewoon deelnemen aan een klus van anderen. Op de website van NLdoet kun je per organisatie of plaats zoeken naar de perfecte klus voor jou.

man en vrouw ruimen afval op aan de waterkantCorona

In eerste instantie zou NLdoet plaatsvinden op 12 & 13 maart dit jaar, maar het Oranje Fonds zet gezondheid boven alles en heeft wegens corona het evenement verplaatst naar 28 & 29 mei. Ook nu houdt het Oranje Fonds de situatie goed in de gaten. Volgens het Oranje Fonds zijn er diverse belangen tegen elkaar opgewogen en hebben veel kwetsbaren, juist nu, ondersteuning van Vrijwilligers nodig.

Uiteraard wordt iedere deelnemer en organisatie op het hart gedrukt de maatregelen goed na te leven. Dit zodat activiteiten op een veilige manier kunnen plaatsvinden. Zo blijkt ook dat veel organisaties ook kleinere klussen aanbieden, bijvoorbeeld in de buitenlucht. Vanuit NLdoet is er budget beschikbaar gesteld om beschermende middelen aan te schaffen én organisaties krijgen de mogelijkheid om klussen uit te spreiden over meerdere momenten.

Meedoen, maar aan wat?

Veel van onze samenwerkingspartners organiseren tijdens NL doet leuke klussen in de wijk. Hieronder hebben we de leukste klussen door heel Nederland voor je opgesomd!

  • De lente is weer begonnen en dat is Hof van Seghwaert niet ontgaan. Om de lente in Zoetermeer te brengen organiseren zij tijdens NLdoet 2021 gezamenlijke activiteiten om bijenhotels, bloemen en fruitbomen te plaatsen in Zoetermeer.
  • Stichting Humanitas Rotterdam gaat pizzaretten bij cliënten, hoe leuk! Wij zijn er zeker van dat deze boffende cliënten gaan slapen met een goed gevuld buikje. Lekker hoor!
  • Ook het Oertijd museum neemt deel aan NLdoet 2021 en gaat samen met alle aanwezige vrijwilligers het Oertijdbos onderhouden. Zullen ze nog nieuwe dinosaurusskeletten tegenkomen?
  • Stichting Piëzo zet zich tijdens NLdoet 2021 in voor de maatschappij en wil iedereen in Vaartdreef opbeuren en verrassen met een pot bloemen, want zeg nou zelf: hoe leuk is het als een ander je verrast?
  • Zijn er nog mensen in Eindhoven die gaan verhuizen? Stichting Present Eindhoven gaat deze dagen hulp bieden bij verhuizen en tuinieren.
  • Zorgboerderij Onder Ons in Someren is ook van plan om een steentje bij te dragen aan leefbaarheid in de wijk, voor dier en mens. Hoe? Ze gaan tafels en stoelen schilderen, maar ook vogelhuisjes zagen!

Zo zien we maar weer.. Tijdens NLdoet 2021 zijn er genoeg initiatieven om iets bij te dragen aan de wijk óf een ander. Ook geïnteresseerd en meer weten over NLdoet en vrijwilligersacties op 28 & 29 mei 2021? Klik dan hier.

man en vrouw timmeren op afstand in buitenlucht