Club van Vrijwilligers logo

Vrijwilliger op het stembureau, hoe is dat?

Iedereen die 18 jaar of ouder is, heeft het afgelopen maand wel geweten: de maand van de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Marleen woont in Zoetermeer en heeft hart voor de maatschappij. Om een steentje bij te dragen aan haar wijk, was ze vrijwilliger op de verkiezingsdag. 

Vrijwilliger bij het Stembureau“Op zo’n dag dat heel Nederland gaat stemmen, komen er allerlei mensen voorbij. Soms maken we een leuk praatje of grapje. Dat maakt het ook erg leuk om te doen. Op woensdag dertien maart mochten alle vrijwilligers verzamelen bij de ‘Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen’-kerk, te Zoetermeer. Buiten het feit dat Marleen op zo’n mooie locatie vrijwilliger mocht zijn “Een kwartiertje later gingen de stemloketten open en zat ik klaar met alle stembiljetten en rode potloden. Eigenlijk was het vanaf het moment dat de loketten open gingen, al direct druk.”

Wat de dag nou zo leuk maakte? “Zo af en toe zie je de zenuwen van jonge mensen afkomen. Zij hebben nog nooit eerder gestemd en voor hun is dit de eerste keer. Het geeft mij een goed gevoel als ik deze mensen gerust kan stellen.” Vertelt Marleen. “Het leuke is dat ieder mens een andere mening heeft en je dus enorm veel verschillende karakters en mensen ziet. Ik hou er van!”

“Aan het einde van de dag hebben we alle stemmen bij elkaar geteld en kwamen we uit op zo’n 1007 ingevulde stembiljetten.” Maar hoe gaat het tellen van stemmen nou eigenlijk in zijn werk? “Die moest ik zelfstandig tellen en dat kan best lastig zijn. Tel je namelijk één stem niet mee of gaat er iets fout, dan moet alles opnieuw!” Pfoe, dat klinkt als een karwei!

“Het was echt een ontzettend leuke dag en niet te vergeten was het team ook ontzettend gezellig! We hebben allemaal hard ons best gedaan om het stemmen voor 1007 mensen zo leuk mogelijk te maken.” En daar kunnen we Marleen en haar team alleen maar dankbaar voor zijn!