Bijzondere huizen – Het huis van Sinterklaas

Omdat huizen, woningen en gebouwen ons in het bloed zitten en we regelmatig aparte objecten in ons beheer krijgen leek het ons leuk om nog vreemdere en bijzondere gebouwen onder uw aandacht te brengen. We schreven eerder over brugwachtershuisjes, zwembaden en boerderijen. Nu gaan we een stapje verder met boomhutten, kastelen en natuurwoningen. Het is vandaag 5 december, vanavond is het Sinterklaasavond. In dit deel: “Het Huis van Sinterklaas”.

Het Huis van Sinterklaas

Morgen is het 6 december. Volgens de boeken de sterfdag van Nicolaas van Myra, bij ons beter bekend als Sint Nicolaas. Vreemd genoeg vieren we juist vaak zijn verjaardag op die dag. Eigenlijk weet niemand wanneer hij echt geboren is. Men schat dat dit rond 280 na Christus was. Waarschijnlijk is dat de reden waarom er maar voor 5 en 6 december is gekozen om het feest te vieren.

Wel zeker is dat er elk jaar voorafgaand aan 6 december ineens veel huizen en kastelen van Sinterklaas zijn in Nederland. Zo zijn er huizen in Utrecht, Dordrecht, Leiden, Weert, Emmen, Brielle, Bergen, Weert, Nijmegen… enfin: die Sinterklaas boert goed! Maar uiteraard gaat het hier om vakantiehuisjes, want zelf was de Goedheiligman gedurende zijn leven woonachtig in Myra (Turkije). Zijn graftombe kan nog steeds bezocht worden in de Basiliek in Myra (tegenwoordig Demre).

 Basiliek van Nicolaas van Myra - Het huis van Sinterklaas
Basiliek van Nicolaas van Myra

Sint Nicolaasbasiliek in Bari

Ver na zijn overlijden in 1087 werden zijn beenderen gestolen uit het Pelgrimsoord Myra en door zeelieden naar Bari in Italië gebracht. Daar worden de stoffelijke resten van Sint Nicolaas tot op de dag van vandaag bewaard in de Sint-Nicolaasbasiliek, een in romaanse bouwstijl opgetrokken kerk. Het is tegenwoordig een bedevaartsoord, want Sint Nicolaas is de beschermheilige van de Italiaanse stad.

Bari_Basilica_San_Nicola
Basiliek van Sint Nicolaas in Bari

Kasteel van Sint Nicolaas in Helmond

Hoe mooi de gebouwen daar ook zijn, wij vinden het toch wel prettig dat Sint Nicholaas ook mooie gebouwen in Nederland heeft waar we hem vandaag de dag nog steeds kunnen bezoeken. Zo kan je elk jaar op bezoek bij Sinterklaas in Dordrecht in de Voorstraat, een zijstraat van de Torenstraat (waar we overigens een leuk appartement in beheer hebben). Of natuurlijk in Helmond, waar hij tot 6 december veelal te vinden in zijn kasteel. Maurice, onze regiobeheerder boft maar dat hij het kasteel vele dagen per jaar tegenkomt in verband met zijn werkzaamheden in die regio. Want zeg nou zelf: het is een prachtig kasteel!

Kasteel van Sinterklaas in Helmond
Het Kasteel in Helmond – Kasteel van Sinterklaas
Huis-van-Sinterklaas-in-Leiden
Huis van Sinterklaas in Leiden
Sinterklaashuis Dordrecht
Sinterklaashuis Dordrecht