Gratis huizen aangeboden

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

In Australië worden huizen gratis aangeboden. Gratis huizen zul je denken, dat kan toch niet? Toch staan er op de website van Gumtree.com.au meerdere huizen die gratis worden aangeboden. Maar… je moet ze zelf ophalen!

Euhm… wacht. Je moet het huis zelf ophalen? Dat is wel merkwaardig voor Hollandse begrippen. Hoe dan? Het goede nieuws: dat hoef je niet zelf te doen, daar hebben ze in Australië hele bedrijven voor. Die halen het huis voor je op en plaatsen het op een nieuwe locatie.

We laten eerst een paar voorbeelden zien van huizen die gratis worden aangeboden.

Gratis huizen – 1. Raglan, Queensland

Dit huis staat met vier afbeeldingen te koop. Er staat verder bijzonder weinig informatie bij. Al wat we zien is dat het om twee of drie slaapkamers moet gaan. Raglan ligt aan de oostkust van Australië op ruim een uur vliegen vanaf Brisbane (640 kilometer). Het oogt een beetje shabby, maar… het is gratis. Ophalen maar. Toch een iets mooier gratis huis? Lees dan verder!

Huis met 2/3 kamers gratis af te halen

Gratis huizen – 2. Mount Ousley

Wederom aan de oostkust, maar nu 80 kilometer onder Sydney staat het volgende huis dat gratis van jou kan zijn. Deze telt maar liefst vier slaapkamers en twee badkamers. Gelukkig is er wel iets mis met één van die badkamers, anders zou het saai worden: Je moet er zelf een nieuw toilet in laten plaatsen. Je mag de delen die niet los staan, zoals de garage, gewoon achterlaten. Dat scheelt weer wat graafwerk. Het huis heeft twee openhaarden en stamt origineel uit 1940. De keuken, badkamer en het tapijt is recent nog vernieuwd. Je mag hem voor niets ophalen! Hoppa.

Gratis huizen – 3. Bunburry

Dit is toch wel de coolste van de drie. Het huis staat zelfs op Airbnb voor 153 euro per nacht! Je kunt er met zes mensen verblijven want er zijn drie tweepersoons slaapkamers. Het huis staat op 600 meter afstand van een plek waar dolfijnen bijna altijd bij de kust komen. Het is een heuse attractie. Maar ja… daar moet het huis dus weg. Dat is eigenlijk bijzonder jammer. Maar wat niet jammer is: je mag het gratis op komen halen! Cool huis voor nop dus.

Huizen verhuizen in Australië

Het verhuizen van huizen is een standaard mogelijkheid in Australië. Er zijn zelfs complete bedrijven die het allemaal voor je regelen, zoals te lezen op movinghouse.com.au. Zij regelen alles voor je. Zelfs als je enkele delen van je huis wil verhuizen is dat mogelijk. Maar dus ook complete huizen zoals hierboven zijn geen probleem voor dit bedrijf. Geen idee wat het kost, handig is het wel.

Groot huis verplaatsen

Grootste gebouw ooit verplaatst

Leuk weetje: Het grootste gebouw dat ooit verhuist is het Fu Gang Building in China. Het gebouw werd 36 meter verplaatst, maar omdat het 15.140 ton woog duurde dit maarliefst 11 dagen!

De kosten van het verplaatsen zijn natuurlijk helemaal afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het verplaatsen. Maar een huis verplaatsen kan al voor 100.000 euro.
Hoe dat gebeurt zie je in dit YouTube filmpje waarin zelfs enorme stenen gebouwen worden verplaatst.

Interveste  Verhuizen van grote panden

[UPDATE: Augustus ’23] De huizen zijn al verkocht of verhuisd inmiddels. Maar er staan op de website van Gumtree altijd wel nieuwe woonruimte om gratis in te pakken.[/UPDATE]