De Art. 15 overeenkomst – Leegstandwet

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Wat is een Artikel 15 huurovereenkomst?
Dit is een tijdelijke huurovereenkomst die op basis van de Leegstandwet wordt gesloten. Voorwaarde hierbij is dat er eerst een vergunning wordt afgegeven. Hierin staan een aantal zaken vermeld zoals de duur van de vergunning en de maximaal toe te passen huurprijs. De overeenkomst kan onder andere toegepast worden voor woonruimte die gesloopt of vernieuwbouwd wordt. Ook voor verkoop bestemde nieuwbouwwoningen kunnen met een Artikel 15 overeenkomst verhuurd worden.

Looptijd van de Art. 15 overeenkomst
De minimale looptijd van de artikel 15 huurovereenkomst is 6 maanden. De maximale looptijd bedraagt 5 jaar, mits er tussentijds verlengingen zijn aangevraagd. Anders is het 2 jaar.

Opzegtermijn Art. 15 huurovereenkomst
De opzegtermijnen van de artikel 15 overeenkomst zijn wettelijk bepaald. Deze bedragen voor de verhuurder tenminste 3 maanden, en voor de huurder tenminste 1 maand.

Art. 15-overeenkomst en anti-kraak
De artikel 15-overeenkomst wordt door anti-kraakbureau’s veel gebruikt. Het is een overeenkomst die voor zowel de huurder als de verhuurder prima werkt. Toepassing is echter alleen mogelijk bij wonen in woningen en woongebouwen, dus niet voor antikraak wonen in bedrijfsonroerend goed (bog) zoals een kantoorpand of voor tijdelijke werkruimte c.q. tijdelijke bedrijfsruimte.