Hoe ziet de antikraakmarkt er tegenwoordig uit?

Er wordt veel gespeculeerd over de omvang en verdeling van de antikraakbranche. Een verkenning van de branche leert ons in ieder geval dat er circa 50 bedrijven actief zijn op het gebied van antikraak en leegstandsbeheer. Zo nu en dan komt er een antikraakorganisatie bij en valt er een af. Er lijkt een verzadiging van bedrijven tot stand te zijn gekomen.

Van deze 50 bedrijven is een groot gedeelte eenmanszaak. De grotere en professionelere organisaties – dit zijn er bijna 20 – zijn verenigd in het Keurmerk Leegstandsbeheer. Tezamen beheren zij 70 tot 80% van de antikraak woon- en werkruimte.

Een goede indruk van de omvang van het aantal panden en aantal bewoners en bedrijfjes dat tijdelijk verblijft in deze panden is moeilijk te krijgen. Tegenwoordig wordt in de media vaak de aanname gemaakt dat het om circa 10.000 panden gaat met circa 50.000 bewoners. Dit zijn echter niet meer dan schattingen, de meeste antikraakorganisaties verstrekken geen exacte gegevens. Daarnaast is ook het aantal bedrijfjes dat van antikraak huisvesting gebruik maakt vooralsnog onbekend.

Naast de antikraakbureaus zijn er diverse woningcorporaties die de antikraak en tijdelijke verhuur in eigen beheer uitvoeren. Dit maakt het extra lastig een betrouwbare schatting te maken.

Wel is duidelijk dat de laatste jaren een verschuiving plaatsvindt van antikraak bruikleen naar tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandswet. Daar waar dit enkele jaren geleden nog een verdeling 80% bruikleen vs. 20% tijdelijk verhuur was, is dit anno nu 50% bruikleen vs. 50% Leegstandswet (bron: Interveste). De verwachting is dat de weegschaal de komende jaren verder uit zal slaan in het voordeel van de Leegstandswet, zeker als deze wet ook bruikbaar zou worden voor alle bedrijfspanden.

Bovenstaande gegevens maken in ieder geval duidelijk dat antikraak geen fenomeen meer is maar een onderdeel van de woningmarkt waarlangs velen tijdelijk in hun huisvesting kunnen voorzien.