Schuilkelders waar je in kunt wonen die bestand zijn tegen een atoombom

Vorige week stond er in België een atoomschuilkelder te koop. Tenminste: zo werd het geadverteerd. Het is meer een kunstvoorwerp, maar het onderwerp leeft momenteel zoveel dat het bericht al snel viral ging. Maar waar kun je tegenwoordig nog wel schuilen (en tijdelijk wonen) als er écht iets gebeurt?

Eerst even een stukje geschiedenis. Want dan weet je hoe het er voor staat.

De Koude Oorlog

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er steeds meer dreigementen tussen het westen (blauw op de kaart) en het oosten (rood op de kaart). Er was gedurende 44 jaar (1945 en 1989) sprake van een dreiging die we Koude Oorlog noemen. Dreigementen vlogen over en weer en men vermoedde dat het zelfs tot een nucleaire oorlog zou komen. Daarom werden er in Nederland maatregelen genomen om de bevolking te beschermen in de vorm van schuilkelders.

Gewone schuilkelders voldoen niet

Schuilkelder in metro tussen 1940 en 1945

De schuilkelders uit de Tweede Wereldoorlog, zoals metroruimtes en kelders in bijvoorbeeld bankgebouwen, voldeden niet meer. Die waren enkel gericht op het beschermen vanuit de lucht, oftewel tegen bombardementen. Het schuilen duurde dan enkele uren of maximaal een dag. Met de toenemende bedreiging na 1955 van een atoomoorlog begon men in te zien dat je dan niet weg kwam met een dagje schuilen. Je moest veel langer kunnen verblijven in zo’n ruimte, want de straling zou funest zijn.

Dat betekent dat er allerlei voorzieningen aanwezig moesten zijn om schoon, gevoed en warm te blijven. Parkeergarages, banken en gemeentehuizen konden met veel moeite verbouwd worden en aangepast.

Slechts ruimte voor 320.000 burgers

Het hele proces bleek zo ingewikkeld en tijdrovend dat er rond 1990 slechts genoeg ruimte was om 320.000 burgers op te vangen. Het goede nieuws is dan wel dat de Koude Oorlog net beëindigd was na de val van de ‘Berlijnse Muur’ in 1989 en dus werd het hele plan opgedoekt. Schuilkelders waren niet meer nodig, zo vond men.

Interveste  Schuilkelder onder de Nederlandsche Bank Alkmaar

Feitje:
Zwitserland telde in 2006 nog 305.100 schuilkelders. De Zwiters kunnen hun hele burgerbevolking laten schuilen in tijden van nood. Dat komt door wetgeving die in 1960 is aangenomen: voor elke Zwitser moet er een schuilkelder zijn!

Kant en klare schuilkelders

De schuilkelders die er destijds waren zijn tegenwoordig volledig onbruikbaar geworden. Toch zijn er nog steeds bedrijven die al die jaren in het gat zijn blijven springen. Je kunt in de Verenigde Staten bijvoorbeeld een enorm luxe verdieping in een schuilkelder kopen voor een prijs van 3 miljoen dollar.

Als dat te gortig is, dan is er ook nog het Amerikaanse Atlas Underground Survival Shelters. Zij bouwen kant en klare schuilkelders die je kunt laten ingraven bij je huis, in je eigen tuin. Ze moeten bescherming bieden tegen nucleaire bommen of virussen en… zombies… ach alles wat je liever niet in huis hebt.

De ‘Round Culvert’ pipe

Hoewel er vele type schuilbunkers zijn is dit waarschijnlijk de sterkste. Het heeft te maken met de vorm. De ronde pijp is getest tegen een nucleaire bom in 1959. Of de huidige bommen anders zijn (sterker) weten we niet. Maar Atlas Underground Shelters verkoopt ze al vanaf 25.000 dollar voor de kleinste ruimte. Ze zijn ook nog eens makkelijk in te bouwen door doe-het-zelvers, zo legt het bedrijf uit.

Overigens is de goedkope variant verre van luxe en als je snel uitgekeken bent op je medebewoners en niet de hele dag op je bed wil doorbrengen, stellen we voor een grotere versie te kiezen. Ze zijn er in allerlei lengtes. Sommige met woonkamer, tweede slaapkamer en extra ontsnappingskoker (voor het geval de zombies toch je voordeur weten te vinden).

Modulaire schuilkelders

Het voordeel is dat deze schuilkelders aan elkaar te koppelen zijn dus als je je hele familie wil onderbrengen plus alle kinderen en kleinkinderen dan is dat ook mogelijk. Deze worden verkocht als militaire bunkers en bieden ruimte aan bijna 120 mensen. Het doe-het-zelf verhaal wordt hier wel wat lastiger te verkopen, want je zult een behoorlijk gat moeten graven of een groot landgoed nodig hebben om al die kokers kwijt te kunnen.

Hopelijk niet nodig

Maar hopelijk komt het allemaal niet zover en hebben we de bunkers zoals men in de jaren ’90 van de vorige eeuw bedacht echt niet nodig tegen een nucleaire ramp. Waarvoor dan wel? In Amerika zijn de afgelopen twee jaar bijzonder winstgevend geweest voor het bedrijf. Want het doemscenario over allerlei pandemieën lag al klaar. Covid ’19 bleek voor sommige bedrijven erg winstgevend.

Interveste  Zo ziet de kleinste bunker er van binnen uit

Of toch… als thuiswerkruimte?

Overigens, als je een beetje goeie internetlijn naar beneden legt, kun je er ook een fantastische rustige werkruimte van maken waar je niet gestoord wordt door de stofzuiger, de kinderen of andere prikkels. En dat voor één jaarsalaris. Misschien dus toch de moeite waard om aan te schaffen?