Kraakverbod… eerste succes

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zijn eerste ‘kraakzaak’ gewonnen sinds de komst van de nieuwe Kraakwet. Vorige week bepaalde de rechter dat een gekraakte camping in het Drentse Roden ontruimd mag worden.

Het OM kan opgelucht ademhalen, omdat het eerder een aantal nederlagen moest slikken in rechtszaken die krakers aanspanden tegen dreigende ontruiming. In de zaak voor de rechtbank in Assen ging het om een gekraakte badmeesterswoning plus kantine, gelegen op een camping in het Drentse dorpje Roden.

Beleidsregels
Het was voor het eerst dat een rechter zich uitsprak over de nieuwe beleidsregels van het OM, die de kraakwet aanvullen. Die regels bestaan sinds 1 december vorig jaar en waren nodig omdat het gerechtshof in Den Haag het kraakverbod – dat geldt sinds 1 oktober – strijdig vond met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Krakers moeten de kans krijgen een geplande ontruiming voor te leggen aan de rechter, aldus het hof.

Inlichten
Het OM ging in cassatie tegen deze uitspraak bij de Hoge Raad. In de tussentijd heeft het dit gat proberen te dichten door nieuwe regels in te stellen, die voorschrijven dat krakers minstens één week voor de ontruiming moeten worden ingelicht. Dit is alleen anders in noodsituaties. Volgens de rechtbank in Assen wordt hiermee aan het EVRM voldaan. (Bron: Vastgoed)