Nieuwe regels tijdelijke verhuur Leegstandswet

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Tijdelijk verhuren wordt steeds makkelijker. De regelgeving voor tijdelijk verhuren van leegstaande woonruimten wordt versoepeld. De ministerraad stemde op een voorstel van minister Spies onlangs in met een wijziging van de Leegstandswet.

Termijnen Leegstandswet verlengd
De wijziging houdt onder meer in dat de periode voor tijdelijke verhuur van huurwoningen bestemd voor sloop of renovatie wordt verlengd naar maximaal 7 jaar. Nu is dat nog 5 jaar. De maximale termijn voor tijdelijke verhuur van woonruimte in leegstaande gebouwen zonder woonbestemming wordt verdubbeld naar tien jaar.

Maximale huurprijs
Ook geldt voor een te koop staande woning niet langer een maximumhuurprijs op basis van het Wettelijke Woningwaarderingsstelsel. Zo kunnen huiseigenaren zelf hun prijs bepalen en hun te koop staande woning makkelijker tijdelijk verhuren. Het wetsvoorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State. Daarna wordt het ingediend bij de Tweede Kamer. De ministerraad zet in op invoering van het wetsvoorstel per 2013.