Recht en belang bij realisatie bouwproject zonder hinder van krakers

Voordat de rechter in een ontruimingsprocedure de termijn voor ontruiming bepaalt, kan hij besluiten eerst burgemeester en wethouders van de betrokken gemeente om inlichtingen te vragen. Die inlichtingen moeten uitwijzen of er misschien een reden is om de ontruiming op te schorten. Zo’n verzoek levert de nodige vertraging op, te meer daar partijen daarna ook nog in de gelegenheid kunnen worden gesteld om op die inlichtingen te reageren. De rechter laat het verzoek alleen achterwege wanneer hij dat onverenigbaar acht met het belang van degene die de ontruiming vordert.

De casus

De gekraakte panden zijn gesitueerd in een bouwproject voor seniorenappartementen. De te slopen panden mogen aan de woningvoorraad worden onttrokken. De corporatie heeft bij de gemeente een aanvraag voor de bouwvergunning, sloop en kapvergunning ingediend, maar de krakers obstrueren volgens haar het bouwproject. Zo weigeren zij de toegang tot de percelen om noodzakelijk onderzoek te laten uitvoeren; de sondering van de fundering is noodgedwongen al uitgesteld. De start van de sloopwerkzaamheden is nabij, maar zonder de benodigde onderzoeken wordt geen sloopvergunning verleend. Doordat de voortgang van het proces niet kan continueren, lijdt de corporatie schade. Van de zijde van de krakers wordt het spoedeisend belang bij de gevorderde ontruiming betwist: de benodigde vergunningen zijn niet afgegeven en er is geen concrete datum voor de aanvang van de werkzaamheden of een overdracht. Ontruiming leidt dus tot ongerechtvaardigde leegstand. De noodzakelijke onderzoeken kunnen gewoon tijdens de bewoning plaatsvinden. De enige ter zitting verschenen kraker zegt een groot belang bij de voorzetting van zijn bewoning te hebben, aangezien hij niet over andere woonruimte kan beschikken.

Het oordeel van de rechter

De eigenaresse van de panden heeft de gelegitimeerde keuze gemaakt om de panden te slopen en op die locatie seniorenwoningen te bouwen. Het spoedeisend belang bij de ontruiming van de panden is volgens de rechter voldoende aannemelijk. De bodemsondering is blijkbaar door de krakers belemmerd – dat de ter zitting verschenen kraker daarvan niets zouden hebben geweten, is niet een voldoende gemotiveerde betwisting. Ook zijn toezegging dat hij het bouwproject en de onderzoeken niet zal vertragen of belemmeren, is niet voldoende. Eiseres heeft recht en belang het nodige te doen ter realisatie van het project zonder daarin gehinderd te worden door personen zonder recht of titel. Daarnaast is aannemelijk dat de sloopvergunning op vrij korte termijn zal worden verleend, nadat de noodzakelijke onderzoeken hebben plaatsgevonden. Gegeven het voornemen van eigenaresse om zo spoedig mogelijk tot sloop en nieuwbouw over te gaan, zal de ontruiming van de panden niet tot ongerechtvaardigde leegstand leiden. De vordering tot ontruiming wordt toegewezen. De rechter acht het in dit geval onverenigbaar met het belang dat eiseres bij de vordering heeft om de voorgeschreven inlichtingen bij burgemeester en wethouders in te winnen. De krakers moeten binnen één week ontruimen. (Uitspraak Rechtbank Arnhem van 30 september 2010, LJN BN8493)