Maar wie is nu Simon van Haerlem?

In Heemskerk beheert Interveste meerdere appartementen in de Simon van Haerlemstraat. Vanmorgen vroeg iemand bij ons zich af wie die Simon van Haerlem nu eigenlijk was? Goeie vraag. Laten we dat eens gaan uitzoeken.

Simon van Haerlem in Heemskerk
Zegel met Simon van Haarlem – Bron: Rijskmuseum

In 1220 werd Simon van Haerlem geboren. Zijn vader, Wouter van Haerlem was net zoals zijn grootvader (die ook Simon heette) Heer van Bergen. Men vermoedt dat zij tevens heer waren van Castricum en misschien nog wel meer gebieden in Noord-Holland. Aan welvaart, rijkdom en land dus geen gebrek in de familie Van Haerlem.

De jonge Simon van Haarlem liet al op zijn 28-ste het kasteel met de naam Oud-Haerlem bouwen. Het kasteel heeft er niet lang mogen staan, want in 1351 werd het verwoest na een beleg van een jaar die ‘de Hoekse en Kabeljauwse twisten’ worden genoemd. Toch is het kasteel niet helemaal verdwenen. Een luchtfoto laat nog mooi de contouren zien van het voormalige kasteel.

Sloopmateriaal van kasteel

Sloopmateriaal van kasteel Oud Haerlem werd waarschijnlijk gebruikt om het huidige kasteel Slot Assumburg te bouwen. Dit kasteel is nog steeds toegankelijk en bevindt zich vlak naast de Slotherenbuurt. En om het kringetje weer compleet te maken: in die Slotheerenbuurt is dus een straat vernoemd naar onze Simon van Haerlem. En die straat met al zijn appartementen is nu in beheer bij Interveste. Zo. Dat hebben we weer geleerd.

Slotheerenbuurt Heemskerk - Simon van Haerlemstraat
De Slotheerenbuurt – Bron: WOONopMAAT
Ook een woning huren in Heemskerk? Log dan in met je Mijn Interveste account en reageer hier op de woning in Heemskerk. Nog geen account? Schrijf je dan hier in, en voor 20 euro per jaar ontvang je tevens al ons toekomstige aanbod via mail alerts in je eigen mailbox. Zo mis je dus geen woning meer!