Stormachtige spookverhalen in Beuningen

Aan de rand van het dorpje Beuningen (G) ligt ‘Nieuw Disteloord’. Vanuit deze monumentale villa uit de 20ste eeuw creëert cartoonist Erik van Os spanning, mystiek en humor. En niet zonder succes. Zo werd het spookachtige ‘Ravenous’ hier realiteit.

Via de trap in de met marmer bekleedde hal komen we op de werkkamer. De openstaande deuren van het balkon geven uitzicht op een zeer boomrijke tuin en de in de tuin aanwezige vogels kwetteren, tjilpen en fluiten er lustig op los. Op het bureau staat een Apple computer met een groot beeldscherm. Meestal verraad dit de werklocatie van een ontwerper of muziekproducent. In dit geval worden er cartoons mee gecreëerd. Terwijl de thee wordt ingeschonken vertelt Erik: “de tekeningen worden met de hand getekend op papier. Pas daarna worden ze ingescand en met de computer ingekleurd.”

Panorama

Al ruim tien jaar tekent Erik van Os onder het pseudoniem GNOE Cartoons voor onder andere Panorama en regelmatig komen zijn cartoons voorbij op de verschillende (social) media kanalen. “Of het moeilijk is telkens weer een nieuwe cartoon te tekenen? Nee hoor. Er is altijd wel een onderwerp te verzinnen. Dat hou ik nog wel even vol”

cartoonist

 

Ravenous

Maar er is nog een heel speciaal werk waar Erik met recht trots op is. Een werk waar hij liefst 5 jaar van zijn leven aan spendeerde, bestaande uit 600 digitale tekeningen genaamd ‘Ravenous’. Het inktzwarte verhaal is gebaseerd op één van Erik’s dromen. Ravenous is een grafische roman vol duistere tekeningen en mysterie, speciaal geschreven en ontwikkeld als app voor de iPad. Dat bleek nog een hele klus, want Apple begreep niet helemaal waarom dit in de iTunes store als app te koop moest worden aangeboden. Erik vertelt:”Ik weet dat het lastig is voor de stripwereld, maar als je deze tekening ziet, waarom komt hij dan tot leven?” Hij laat op een groot scherm een van zijn zwart-wit tekeningen zien. “Juist: door de lichtopbrengst. Iets wat niet mogelijk is als je er een papieren boekje van maakt. Dat is de reden waarom ik het verhaal speciaal voor de tablet ontwikkelde. Na behoorlijk wat contact met Apple zagen zij het uiteindelijk ook. En nu is de app dus te koop in de iTunes store en kan de hele wereld het kopen en bekijken. In het begin stond de app zelfs in de top5 best verkochte apps van Nederland.”

Scherm uit Ravenous gebaseerd op Château de Noisy in België
Scherm uit Ravenous gebaseerd op Château de Noisy in België

Stormachtige uiterwaarden

Door het vele werk dat Erik besteedde aan Ravenous, bleek dat de loonopbrengsten achter bleven en dus wilde hij snel een woning hebben waar hij niet de hoofdprijs voor hoefde te betalen. Met een paar klikken kwam hij op de website van Interveste uit en stond hij oog in oog met een pand dat hij heel goed kende. Hij was een paar honderd meter verderop opgegroeid en had vele jaren van zijn leven in de omgeving gewoond. Het was dus liefde op het eerste gezicht. “Ook vanwege de spanning die het huis uitstraalde. Ik ben gek op spannende huizen. Achteraf blijkt het hier juist niet te spoken. Het is een bijzonder prachtig huis wat enkel goede vibes uitstraalt. Maar soms als het stormt dan zoek ik bewapend met de camera of pipes (Schotse doedelzak) de spanning bij de uiterwaarden op. Dat levert prachtige plaatjes op of inspirerende muziek. Ik ben er blij mee dat ik vanuit Utrecht hier naar toe kon verhuizen.”

Distelakkerstraat in de mist - Erik van Os
Distelakkerstraat in de mist – Erik van Os