Tilburg tweede gemeente met leegstandsverordening

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Het Tilburgse College van B&W wil een meldingsplicht invoeren voor panden (niet-woningen) die langer dan een half jaar leeg staan. Dit staat in de leegstandsverordening Tilburg 2012 die aan de gemeenteraad ter vaststelling is voorgelegd. Het gaat alleen om panden in bepaalde gebieden. Buiten deze gebieden stelt het college een vrijwillige leegstandsmelding voor. Ook wil het college een meldingsplicht voor panden in gebieden waar wonen boven winkels gestimuleerd wordt.

De verordening is een aanvullend instrument op maatregelen die al getroffen zijn om leegstand en verpaupering tegen te gaan.

Hiermee zou Tilburg dan de tweede gemeente in Nederland zijn die een leegstandsverordening invoert op basis van de Wet kraken en leegstand. Voor woningen komt er geen meldingsplicht.

Er komt een meldingsloket en een leegstandsregister. Partijen die op zoek zijn naar ruimte kunnen zich melden. Eigenaren van een leegstaand pand kunnen straks op hun beurt van zich laten horen via het meldingsloket. Iets dergelijks zien we ook al bij diverse andere gemeenten.

Lees hier meer over de leegstandsverordening.