Club van Vrijwilligers logo

Twintig, zelfstandig en vrijwilliger!

Ruim anderhalf jaar geleden is de twintigjarige Evy voor haar studie richting Rotterdam verhuisd. Ze studeert criminologie in de vorm van een drie jarige bachelor, om hierin vervolgens ook haar master te behalen. Naast haar indrukwekkende studie is Evy ook vrijwilliger voor de Voorlees Express.

woorden memory

Criminologie

Dat Evy een dame met ambitie is, was vrij snel duidelijk want toen ze ging studeren wou ze graag in het onderwijs of de criminologie. Na de HAVO heeft Evy twee jaar basisonderwijs op de Pabo gestudeerd. Na deze studie is ze begonnen met criminologie, een studie waar Evy vanaf jongs af aan al een grote passie voor heeft. Criminologie is onder te verdelen in de drie segmenten: psychologie, sociologie en rechten. Wanneer Evy bachelor behaald heeft, wil ze haar master in rechten of psychologie halen.

Een geboren juf

Evy heeft ruim twee jaar voor de klas gestaan en is dus een echte ‘juf’ te noemen. “Nu ik criminologie studeer, mis ik het onderwijs echt wel. Toen ik bij Interveste de mogelijkheid zag om vrijwilligerswerk te gaan doen, ben ik toch eens op onderzoek uit gegaan.” Vertelt Evy. “Toen zag ik tussen alle projecten de VoorleesExpress en toen heb ik me aangemeld als vrijwilliger.”

Gekoppeld… maar aan wie?

Voor Evy was de stap naar vrijwilligerswerk niet lastig en ze was dan ook niet erg zenuwachtig toen ze aan een gezin gekoppeld werd. “Ik ben aan een Arabisch gezin uit Syrië gekoppeld, dat nu ruim drie jaar in Nederland woont.” Voor het Arabische gezin was het daarentegen ook niet geheel nieuw meer: zij hebben al eens eerder een ‘tutor’ gehad. “Het was alleen even afwachten welke leeftijd de kinderen hadden, maar de kindjes zijn negen en elf! Precies de leeftijd waarvoor ik ook geleerd heb.”

De VoorleesExpressspelletje spelen

Evy heeft stage gelopen in het basisonderwijs van groep zes en zeven, waardoor ze weet hoe ze de Nederlandse taal op en leuke manier kan aanleren. “Toen ik juf was, maakte ik bijvoorbeeld spelletjes om de kinderen op een leuke manier met taal bezig te laten zijn. Ik heb deze spelletjes bewaard en nu gebruik ik ze om mijn voorleesgezin te helpen. Dit is een ontzettend leuke manier om iets te leren. Én niet zo standaard!” Naast deze leuke activiteiten leest Evy de jongste van het gezin voor en de oudste leest zelf. “Ik merk wel dat de spelletjes het meest leerzaam zijn en het leuke is, dat de moeder van de kids er ook vaak bij komt zitten om te leren!”

Een echte aanrader, dat vrijwilligerswerk!

spelletje met kaartjes

Tegenwoordig gaat Evy iedere week voor een uurtje op bezoek bij het gezin, maar meestal blijft ze langer. “Vaak vragen ze of ik wil blijven eten omdat ze het zo gezellig vinden.”

“Ik raad vrijwilligerswerk zeker aan omdat het ontzettend mooi is om op deze manier kinderen te kunnen helpen in hun ontwikkeling. Het is ontzettend leuk om vooruitgang te zien.”

 

Facebook antwoorden