Afdeling 5 – Tijdelijke verhuur te koop staande woningen

Afdeling 5 Tijdelijke verhuur te koop staande woningen van de Crisis- en herstelwet regelt door een aanpassing van de Leegstandwet dat het voor eigenaren mogelijk wordt hun koopwoning in afwachting van verkoop tijdelijk geliberaliseerd te verhuren.

Op grond van de Leegstandwet kunnen woningen in afwachting van verkoop tijdelijk worden verhuurd. Aangezien artikel 247 van Boek 7 Burgerlijk Wetboek in artikel 16, eerste lid Leegstandwet buiten toepassing is verklaard, is geliberaliseerde verhuur echter niet mogelijk. In alle gevallen wordt de maximale huurprijs in de vergunning bepaald op grond van het Woningwaarderingsstelsel opgenomen in het Besluit huurprijzen woonruimte.

Dit leidt ertoe dat eigenaren die hun koopwoning in afwachting van verkoop tijdelijk willen verhuren, op grond van de Leegstandwet hun woning niet geliberaliseerd kunnen verhuren, waar zij dat op grond van de reguliere huurprijsregelgeving wel kunnen. Dit is een belemmering voor de verhuur van woningen door eigenaren die hun woning door de crisis niet kunnen verkopen.

Om aan deze situatie tegemoet te komen, bepaalt artikel 2.8 Chw dat voor de categorie te koop staande woningen, bij tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet geliberaliseerde verhuur wel mogelijk is, waar dit op grond van de reguliere huurprijsregelgeving ook mogelijk is. De bepaling dat burgemeester en wethouders de maximale huurprijs in de vergunning opnemen is in dat geval niet van toepassing.

Hier meer informatie over de Leegstandwet voor particuliere huiseigenaren.