Beslaglegging gebouwen voor opvang asielzoekers

In de Duitse stad Hamburg kan de overheid beslag leggen op leegstaande gebouwen om vluchtelingen in op te vangen. Dit is onlangs vastgelegd in een wet door het parlement van de stad. Nederlandse  juristen hebben uitgezocht of dit ook mogelijk is in Nederland.

De Nederlandse juristen hebben de wet bestudeerd en stellen dat de kans zeer klein is dat de wet hier ingevoerd zal worden. In Nederland is er geen sprake van een soortgelijke wettelijke regeling die het onteigenen van leegstaande gebouwen bij pandeigenaren mogelijk maakt. De minister kan gemeentes wel dwingen panden beschikbaar te stellen voor opvang. Dit leidde gisteren nog in Oranje (Drenthe) tot hevige protesten toen staatssecretaris Dijkhoff uitleg kwam geven over de door hem opgelegde eis daar nog eens 700 asielzoekers op te vangen.

Net als in Duitsland is er in Nederland een groot gebrek aan ruimten om de grote toestroom van vluchtelingen op te vangen. De asielzoekers die na de opvang een verblijfsvergunning krijgen, gaan hierna op zoek naar een woning. Uit onderzoek van NRC Next blijkt dat vier op de vijf gemeenten in Nederland niet genoeg woonruimte beschikbaar hebben om deze asielzoekers te huisvesten. In de tweede helft van dit jaar moeten ruim 20.000 mensen met een vergunning een huis krijgen.

Deskundigen in Duitsland zijn aan het uitzoeken of de wet in Hamburg stand kan houden.

Bron: Vastgoedjournaal/NRC.next