Expats en buitenlandse studenten drijven huizenprijzen Amsterdam op

Er zit een flinke groei in het aantal buitenlandse studenten en expats die voor werk of studie naar Amsterdam verhuizen. De arbeidsmigranten, zoals de expats verdienen een hoger inkomen dan de gemiddelde Amsterdammer. Volgens een vandaag gepubliceerd rapport stuwen deze studenten en expats de huizenprijzen enorm op.

De huizenprijzen in Masterdam zijn vergeleken met 2013 met maar liefst 70% gestegen, veel hoger dan het landelijke gemiddelde van 30%. Airbnb en beleggers bleken eerder al een probleem te zijn voor de huizenbubbel. Expats blijken nu een andere verklaring voor het probleem in onze hoofdstad.

33% meer arbeidsmigranten vergeleken met 2012

Het aantal migranten dat zich voor werk in Amsterdam vestigt is met zo’n 33% gestegen. Ze verhuizen (soms zeer) tijdelijk naar Amsterdam en kijken niet zo nauw als het om de huizenprijzen gaat. Ook het aantal studenten dat vanuit het buitenland verhuisde naar de hoofdstad groeide van 1200 in 2012 tot 2018 in 2018. Totaal zijn de migranten en studenten goed voor 1,7% van de totale bevolking. Hoewel dit geen grote getallen lijken, moet er gezegd worden dat de instroom van deze twee groepen inmiddels bijna drie keer zo groot is als de toename voor de voor hen relevante woningvoorraad, zo schrijft de ING.

Woningmarkt Amsterdam

50% verdient meer dan 50.000 euro bruto

Bijna 50% van de arbeidsmigranten verdiende meer dan 50.000 bruto. Van de Amsterdammers met een inkomen verdient ongeveer 27% meer dan 50000 euro bruto.

De ING verwacht dat de er nog meer groei zal plaatsvinden in Amsterdam van Expats en studenten de aankomende jaren. Hou er dus maar rekening mee dat de prijzen van de woningen nog verder omhoog zullen gaan aankomende jaren. Dus als je nog geld hebt om te investeren: koop een huis in Amsterdam en verhuur het de aankomende jaren.

Bron: ING Zakelijk