Hier spookt het ‘t hele jaar!

Geest verlaten gebouw

Het is weer 31 oktober en dat betekent dat het vanavond Allerheiligenavond is. Beter bekend als Halloween. Veel mensen maken er een spelletje van om hun huis zo angstaanjagend mogelijk te versieren, maar op deze plekken in Nederland is dat niet nodig.

‘All Hallows Eve’

Halloween is afgeleid van Hallow Even, oftewel All Hallows Eve. Het is de avond voor het Katholieke ‘Allerheiligen’, dat op 1 november plaatsvindt. Op deze dag worden de heiligen herdacht, een dag later, 2 november, herdenkt men de doden.

De Kelten geloofden vroeger dat op All Hallows Eve alle doden van het voorbije jaar samen kwamen om een lichaam van een mens te kiezen, waarin ze de komende 12 maanden zouden blijven wonen. De Kelten maakten daarom hun huizen zo onaantrekkelijk en kil mogelijk voor dwalende geesten en staken een groot vuur aan, om de zonnegod te eren en de geesten af te schrikken.

Angstaanjagende locaties in Nederland

In Nederland zijn er een aantal plekken waar je niet alleen op 31 oktober, maar eigenlijk het hele jaar door, liever niet wilt komen. Vervallen huizen, leegstaande scholen, oude gevangenissen en voormalige psychiatrische inrichtingen. Men gelooft dat deze plekken zijn behekst.

Op onderstaande plekken hoor je spelende kinderen, gaat het licht aan en uit en wordt het uit het niets heel koud. Durf jij deze plekken te bezoeken?

1. Kasteel Waardenburg

Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat hier wat schuil gaat, maar er gaat een bizar verhaal rond over dit oude kasteel. Als je over het terrein loopt, voelt het alsof je van alle kanten in de gaten wordt gehouden. In het kasteel zelf heb je ook het gevoel dat je door ‘iets’ gevolgd wordt. Mensen die er ’s avonds zijn geweest zeggen dat er gefluister te horen is en dat je voetstappen hoort, maar nog nooit heeft iemand hier iets van gezien. Daarnaast vallen schilderijen spontaan van de muur en wordt het er soms opeens akelig koud. Het verhaal gaat dat de duivel de eigenaar heeft vermoord toen de eigenaar de duivel niet serieus nam. De duivel heeft de eigenaar laten verdwijnen en vervolgens het kasteel overgenomen. Sporen van deze gebeurtenis worden nog steeds gevonden in het kasteel.

Kasteel Waardenburg
Kasteel Waardenburg

2. Landhuis Singraven in Denekamp

Dit landhuis is een oud klooster. Het verhaal gaat dat een van de nonnen omging met mensen uit het dorp, terwijl dit niet was toegestaan. Als straf werd ze levend tussen de muren gemetseld. Sindsdien gebeuren er vreselijke dingen in het huis. Zo verbrandde een van de eigenaren in de 18e eeuw levend, omdat er spontaan een olielamp omviel. Nog steeds wordt de geest van de ingemetselde non gezien boven het huis. Daarnaast worden er nog altijd figuren achter de ramen gezien, op het moment dat er niemand in het pand aanwezig schijnt te zijn.

Landgoed Singraven in Denekamp
Landgoed Singraven in Denekamp

3. Forteiland IJmuiden

Dit fort werd gebouwd om de monding van het Noordzeekanaal te verdedigen. Tegenwoordig is het fort regelmatig open voor publiek en zijn er diverse musea op het eiland. De medewerkers van de musea horen na sluitingstijd stemmen, terwijl er dan niemand meer zou moeten zijn. Er schuilt iets op dit eiland. Deskundigen uit binnen- en buitenland geloven stellig dat er hier rare dingen gebeuren. Er zijn namelijk constant rennende mensen en lachende kinderen te horen. Ook bezoekers verstijven op sommige momenten ineens van schrik, zonder dat ze kunnen aangeven waar ze precies van schrokken. Waarom het hier zo spookt is nog steeds een raadsel.

Forteiland IJmuiden
Forteiland IJmuiden

4. Het Spinhuis in Amsterdam

In 1597 werd dit tuchthuis opgericht om vrouwen en meisjes die veroordeeld waren te laten naaien en spinnen. Het schijnt dat er een priester van het huis verliefd werd op een van de meisjes die er opgesloten zat. Dit mocht natuurlijk niet, waardoor het hart van de priester brak. Omdat hij het meisje nooit meer mocht zien, pleegde hij zelfmoord. Het meisje werd voor de rest van haar leven opgesloten in Het Spinhuis en de priester wordt nog steeds gezien in het naastgelegen hotel.

Spinhuis Amsterdam
Spinhuis Amsterdam